1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lada ei pelkää Venäjän autokaupan romahdusta - uuden mallin valmistus alkoi

Venäjän surkeat suhdannenäkymät eivät lannista Lada-yhtiötä. Autojen myynti on Venäjällä lähes puolittunut, mutta Ladan uuden Xray-automallin tuotanto käynnistyi tiistaina Toljatin tehtaalla.

Ulkomaat
Ihmisiä töissä Ladan tehtaan kokoonpanolinjalla.
Automaatio on lisännyt tehokkuutta, mutta myös vienyt työpaikkoja Ladan tehtaalta.Kerstin Kronvall / Yle

Uuden automallin suunnittelija, englantilainen Steve Mattin, kuvaili oloaan Xrayn syntymäpäivänä onnelliseksi.

– Aivan kuin olisin saanut kaksoset. Ensimmäinen Lada-mallini Vesta tuli tuotantoon vain vähän aikaa sitten ja nyt sitten tämä, Mattin sanoi.

Uuden mallin osista noin puolet tulee Venäjältä. Osuutta kasvatetaan ensi vuonna.

Autoteollisuus kriisissä

Toljatin autotehdas työllisti parhaimpina vuosinaan 1990-luvun loppupuolella yli 120 000 ihmistä. Viime aikoina työntekijöitä on ollut alle 50 000.

Työpaikkojen vähenemiseen on kaksi keskeistä syytä. Asiakkaat ovat valinneet muita automerkkejä kuin Ladoja ja automaatio on vähentänyt työvoiman tarvetta.

Mies työskentelee Ladan tehtaan tuotantolinjalla.
Ladat valmistuvat tehtaan tuotantolinjalla. Kerstin Kronvall / Yle

– Meidän Bo Anderssomme potkii vanhat työntekijät pelllolle ja palkkaa vain englantia osaavia alle kolmekymppisiä, nimettömänä esiintynyt työntekijä sanoi.

Bo Andersson on tehtaan ruotsalainen johtaja, joka aloitti työt Toljatissa noin kaksi vuotta sitten.

– Väen vähentäminen on aina vaikeaa, mutta jatkamme sitä vielä jonkin aikaa, kunnes tehtaamme on Euroopan tehokkain, Andersson sanoo.

Uusi auto on luotu kotimaan markkinoille

Samaran kuvernööri on jo pitkään vaatinut valtiolta apua, koska työttömyys alueella on noussut nopeasti. Työläiset ovat aika ajoin osoittaneet mieltä ja jopa vaatineet tehtaan valtiollistamista.

Tehtaan pihalla seisoo autoja valmiina markkinoille.
Tehtaan pihalla seisoo autoja valmiina markkinoille.Kerstin Kronvall / Yle

– Nyt on saatu tuotantoon sellainen auto, etteivät virkamiehet Venäjällä enää voi vaatia itselleen ulkomaisia autoja virkakäyttöön, kuvernööri sanoi toiveikkaana.

Ladan Xray on viisiovinen hatchback, jossa on Nissanin 1,6 litran moottori. Sitä on määrä valmistaa 60 000 autoa vuodessa. Malleja on hieman erilaisia, kalleimman hinnaksi tulee noin 10 000 euroa.

Lada on jo pitkään ollut Venäjän myydyin automerkki. Tämän vuoden syyskuussa myynti kuitenkin romahti 41 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kaikkien automerkkien myynti on laskenut huomattavasti Venäjällä tänä vuonna.

Lue seuraavaksi