1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentokentät

Lappeenrannan kaupunki: lentokenttätoiminta tarvitsee liikemaailman ammattilaisia

Lappeenrannan lentokenttätoimintaa yritetään nostaa elinkeinoelämän osaamisella. Lentokenttätoimintaa pyörittävän yhtiön hallitukseen haetaan nyt liikemiehiä.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Finavia luovutti. Lappeenrannan lentokenttätoimintaa alkaa operoida Lappeenrannan Lentoasema Oy, jonka hallitukseen etsitään nyt elinkeinoelämän osaajia.

–Olemme tiedostaneet sen, että kun pyöritetään tämän tyyppistä toimintaa, olisi hyvä saada asiantuntemusta nimenomaan liike-elämässä meritoituneilta henkilöiltä, Saimaan lentoasema säätiön toimitusjohtaja Olli Naukkarinen kertoo.

Hallitus on tarkoitus miehittää ammatti-ihmisillä, joilla ei tarvitse olla puoluetaustaa tai yhteyttä kaupungin organisaatioon. Nyt etsitään nimenomaan elinkeinoelämän, matkailun ja liike-elämän asiantuntijoita.

–Jos elinkeinoelämä tuntee semmoisia ammattilaisia, jotka heidän mielestään voisi tämmöisen liiketoiminnan saada kukoistamaan, niin mielellään otetaan kaikki vinkit vastaan.

Yhtiön rekisteröimiseksi valittiin väliaikainen virkamieshallitus

Maaliskuun loppuun asti Lappeenrannan Lentoasema Oy:n hallitus on 3-henkinen virkamieshallitus, jossa on edustaja Etelä-Karjalan liitosta ja kaksi Lappeenrannan kaupungilta.

–Uusia henkilöitä voidaan valita aikaisemminkin, mutta yhtiö täytyy saada rekisteröityä ja alkuvaiheessa on aika paljon operatiivista toimintaa, jonka takia nämä virkamieshallitus on tarpeen, Naukkarinen selvittää.

Maaliskuun loppu on valittu Naukkarisen mukaan siitä syystä, ettei asiassa haluta hätäillä. Sopivat henkilöt halutaan löytää rauhassa.

Oheisliiketoiminnasta lentoyhtiöiden maksuja suurempi kakku

Syy, miksi lentoasema Oy:n hallitukseen haetaan liikemiehiä, on siinä, että suurimmat rahat lentoliiketoiminnassa tulevat oheisliiketoiminnasta.  Ravintolatoiminnasta, pysäköinnistä, markkinoinnista ja mainonnasta saatavat tulot ovat lentoyhtiöiltä saatavia kääntymismaksuja suuremmat.

–Olisi  todella hyvä, että löytyisi sitä osaamista nähdä, että mitä kaikkea siihen kenttään nojautuen pystyttäisiin harjoittamaan, jotta se olisi taloudellisesti mahdollisimman kannattava, Naukkarinen toteaa.

Lappeenrannan maakunnallinen lentokenttä on ainoa lajiaan

–Tässä laajuudessa tämä on ensimmäinen kerta Suomessa kun lentokenttä alueellistetaan. Ei lentokenttiä hoida tällä hetkellä kukaan muu kun Finavia, Saimaan lentoasema säätiön toimitusjohtaja Naukkarinen kertoo.

Saimaan lentoasema säätiö perustaa Lappeenrannan Lentoasema Oy:n Lappeenrannan lentoliikennetoimintaa operoimaan. Lentokentän liiketoiminnan säätiö osti Finavialta kahdella eurolla. Yhtiön jättämän maa-alueen säätiö ostaa 820 000 eurolla.