Valtuusto päätti: Tiirismaan koulun uudisrakennus myös selvitykseen

Lahden ja Nastolan yhteisvaltuustossa pidettiin monta kriittistä puheenvuoroa Tiirismaan koulun peruskorjauksesta. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti esityksen, jonka mukaan remonttisuunnitelman ohella kaupunki selvittää myös uudisrakennus-vaihtoehdon.

Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Lahden ja Nastolan yhteisvaltuusto hyväksyi maanantain kokouksessaan yhdistymishallituksen esityksen Tiirismaan koulun perusparannuksesta ja toiminnallisista muutoksista. Monet valtuutetut kuitenkin pelkäsivät, että Tiirismaalla toistetaan Launeen koulun virheet.

Kokoomuksen Jorma Ratia teki muutosesityksen, jonka mukaan hankesuunnitelma tulee vielä keväällä valtuuston hyväksyttäväksi. Lisäksi valtuusto haluaa selvitykset myös uuden koulun rakentamisesta kustannusarvioineen. Apuna pitää käyttää riippumatonta asiantuntijaa. Ratian esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Pekka Komu (sd.) kävi puhujapöntössä muistuttamassa, että Ratian esitys on samansisältöinen kuin Komun marraskuun budjettivaltuustossa tekemä ponsi, jota ei hyväksytty.

Virkamiehet korjausrakentamisen kannalla

Toimitilajohtaja Mauri Koistisen valmistelemassa esityksessä pidetään Tiirismaan koulun kiinteistön korvaamista uudisrakennuksella miltei mahdottomana rakennuksen suojeluarvojen takia. Jos se olisi mahdollista, se toimialajohtajan mukaan  merkitsisi useiden vuosien viivettä kouluverkkoratkaisuissa. Lisäksi virkamiehet ovat perustelleet peruskorjausta sillä, että rakennuksen purkaminen tarkoittaisi aiemmin tehtyjen korjausinvestointien menetystä.

Viranhaltijat eivät kannata myöskään uuden koulun rakentamista kokonaan toiseen paikkaan, sillä suunnitellun toiminnan kannalta se olisi huono ja kalliimpi ratkaisu. Valtuusto on jo aiemmin hyväksynyt Tiirismaan roolin keskustan palveluverkkosuunnitelmassa. Suunnitelman mukaan Tiirismaan ja  Lotilan koulut muodostavat yhtenäiskoulun esiopetuksesta yläasteelle saakka.

Valtuutetuille päätösvalta

Valtuutettuja ärsytti vaihtoehdottomuus. Lukuisissa puheenvuoroissa ihmeteltiin, miksi uudisrakentamis-vaihtoehtoa ei tuotu valtuutettujen päätettäväksi. Kukaan ei tehnyt muutosesitystä yhdistymishallituksen hyväksymään esitykseen, vaan valtuutetut olivat tyytyväisiä Jorma Ratian ehdottamaan lisäykseen uudisrakennus-vaihtoehdon selvittämisestä.