HS: Finavian hallituksen puheenjohtaja erosi ministeri Bernerin "omistajaohjauksen" takia

Riitta Tiuraniemi ei hyväksynyt ministeriön ”hyvän hallinnon vastaista” omistajaohjausta, joka liittyi 34 miljoonan euron johdannaistappioiden selvittelyyn.

talous
Finavian kyltti.
Olli Koski / Yle

Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi jätti tehtävänsä liikenneministeriön puututtua yhtiön hallitustyöskentelyyn, kertoo Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Tiuraniemi ei lehden mukaan hyväksynyt ministeriön ”hyvän hallinnon vastaista” omistajaohjausta, joka liittyi 34 miljoonan euron johdannaistappioiden selvittelyyn.

Tiuraniemi paljastaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerillä (kesk.) olleen merkittävä rooli tässä omistajanohjauksessa.

Hänen mukaansa liikenneministeriö puuttui kahteen johdannaistappioihin liittyvään hallituksen selvittelyyn.

Finavian hallitus päätti syyskuussa hakea siviilikanteella korvausta entiseltä hallitukselta ja johdolta tappiollisista johdannaiskaupoista.

– Liikenneministeriöstä tuli ohjaus, että kanteissa pitää odottaa ministeriön ratkaisua. Ymmärrän tämän päätöksen, mutta en sitä, että päätöstä ei ole saatu aikaan, toteaa Tiuraniemi.

Ministeriö lupasi ratkaisun marraskuun puoliväliin mennessä, kertoo Finavian hallituksen ex-puheenjohtaja.

Asialla on kiire, koska kanneoikeus asiassa vanhenee lehden mukaan vuoden lopulla.

Tiuraniemi hermostui toisen kerran, kun Finavia päätti lopettaa oikeustoimet entistä tilintarkastusyhtiötään Deloitte & Touchea vastaan, ja sopi riidan joulukuun alussa pientä hyvitystä vastaan. Finavia vaati tilintarkastajaltaan oikeudessa 34 miljoonan euron korvauksia.

– Erosin neljäs joulukuuta, koska minusta sovintoratkaisua ei olisi pitänyt tehdä tarjotuin ehdoin, Tiuraniemi painottaa.

Finavia on valtion omistama ja yhtiön omistajaohjaus kuuluu liikenneministeriölle.

Riitta Tiuraniemi korostaa, että omistajalla eli valtiolla on valta nimittää ja erottaa hallitus, mutta omistaja ei voi tehdä päätöksiä yhtiökokouksen ulkopuolella hallituksen puolesta.

Ministeri Anne Berner kiisti maanantai-illalla Helsingin Sanomille, että hän olisi millään tavalla rikkonut hyvän hallinnon periaatteita.

Finavian yhtiökokous nimitti työeläkeyhtiö Ilmarisen entisen toimitusjohtajan Harri Sailaksen uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi 9. joulukuuta.

Juttua korjattu 15.12.2015 kello 10.52: Viimeiseen kappaleeseen lisätty, että Sailas on Ilmarisen entinen toimitusjohtaja, ei nykyinen.