Islaminuskoiset maat perustavat liittouman terrorismia vastaan

Saudi-Arabian mukaan 34 maata muodostaa uuden liittouman vastustamaan terrorismia, kertoo uutistoimisto Reuters. Mukana on arabimaita, muslimivaltioita ja Afrikan maita.

Ulkomaat
Isisin lippu
Terroristijärjestö Isisin lippu Irakissa 25. kesäkuuta 2014.Mohammed Al-Mosuli / EPA

Saudi-Arbia ilmoittaa 34 maan muodostavan sotilaallisen liittouman islamilaisen terrorismin torjumiseksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Liittoumaan kuuluu pitkä lista arabimaita kuten Egypti, Qatar, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Persianlahden valtioita sekä islaminuskoisia valtioita kuten Turkki, Malesia ja Pakistan. Lisäksi mukana on afrikkalaisia valtioita.

Sen sijaan Irania ei ole listassa.

Liittouma ilmoittaa velvollisuudekseen suojella islamilaisia kansakuntia kaikilta terroriryhmiltä ja järjestöiltä, jotka kylvävät kuolemaa ja kohdistavat väkivaltaa syyttömiin.

Liittouman hallinnollinen keskus sijoitetaan Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin. Saudi-Arabian puolustusministerin mukaan uusi liittouma tekee yhteistyötä kansainvälisten organisaatioiden ja suurvaltojen kanssa.

Yhdysvallat on viime aikoina ilmoittanut yhä suorasanaisemmin, että Persianlahden arabimaiden tulisi tehdä enemmän islamististen terroriryhmien torjumiseksi Irakissa ja Syyriassa.

Lähteet: Reuters