Uuden-Seelannin uusi lippuehdokas on hopeinen saniainen

Maaliskuussa järjestettävässä kansanäänestyksessä uusiseelantilaiset valitsevat, haluavatko he korvata Britannian Union Jackin saniaiskuviolla.

Ulkomaat
Yllä Uuden-Seelannin uusi lippuehdokas, alla Uuden-Seelannin nykyinen lippu.
New Zealand Government

Uuden-Seelannin lippukilpailun on voittanut ehdokas, jossa on hopeinen saniainen musta-sinisellä pohjalla.

Loppusuoralla oli viisi ehdokasta, joista kansalaiset saivat äänestää suosikkiaan. Myös toiseksi tulleessa vaihtoehdossa oli maan epävirallinen kansallissymboli saniainen, mutta puna-sinisellä pohjalla, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Molemmat saniaislipuista on BBC:n mukaan suunnitellut arkkitehti Kyle Lockwood.

Lippua ei välttämättä vaihdeta

Hopeinen saniainen kilpailee ensi maaliskuun kansanäänestyksessä nykyistä lippua vastaan. Jos tämänhetkinen lippu saa enemmistön tuen, valtiolippua ei vaihdeta uuteen.

Uusi-Seelanti aloitti monivaiheisen lippukilpailun viime vuonna. Kansalaiset toimittivat yhteensä yli 10 000 ehdotusta, joista asiantuntijaraati karsi ensin 40 vaihtoehtoa. Sen jälkeen asiantuntijat valitsivat loppusuoralle neljä ehdokasta. Äänestykseen lisättiin jälkikäteen yksi sosiaalisessa mediassa suosittu lipputarjokas, joka ei kuitenkaan voittanut kilpaa.

Lipun vaihtamisesta on keskusteltu Uudessa-Seelannissa vuosikymmeniä. Vaihtoa kannattavien mielestä nykyisen lipun kulmassa oleva Britannian Union Jack on siirtomaa-ajan leima. Pääministeri John Key on sanonut, että tämänhetkinen lippu muistuttaa lisäksi liikaa Australian lippua.

Kilpailun hintaa kritisoitu

Sotaveteraanien edustajat ovat puolestaan kampanjoineet nykylipun puolesta. Heidän perustelunsa on se, että uusiseelantilaisia on kuollut nykyisen lipun alla, ja vaihtaminen olisi heidän muistonsa halveksimista.

Lippukilpaa on kritisoitu myös sen kalleuden takia. Koko prosessin hinnaksi on BBC:n mukaan arvioitu 27 miljoonaa Uuden-Seelannin dollaria eli vajaat 17 miljoonaa euroa.

Pääministeri Key on nimennyt omaksi lippusuosikikseen kilpailun voittaneen hopeisen saniaisen. Jos se valitaan, säilyy myös jotain vanhaa: merenkulkijoille tärkeä tähtikuvio Etelän risti on kuvattuna sekä nykyisessä valtiolipussa että uudessa ehdokkaassa.

Lähteet: AP