1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

Savonlinnan säästökuuriin sittenkin höllennyksiä

Valtuusto höllensi taloussuunitelmaa niin paljon, että uusia säästöjä voidaan vielä joutua etsimään.

kunnanvaltuustot
Savonlinnan kaupungintalo syyshämärässä.
Yle, Pavo Koponen

Savonlinnan kaupungille suunniteltuun tiukkaan säästökuuriin on sittenkin luvassa höllennyksiä. Maanantaina kokoontunut kaupunginvaltuusto päätti tiukan äänestyksen jälkeen, että kaupunki höylää toimintakuluistaan vain 2,5 prosenttia suunniteltujen 3,5 prosentin sijaan. Äänestystulos oli 26-25. Vielä ei ole laskettu, mitä prosentin höllennys tarkoittaa käytännössä. Toimintakuluista leikkaaminen ulottuu kuitenkin kaikkialle kaupungin toimintaan. Kukin toimiala, kuten sivistystoimi, tekninen toimi ja perusturva päättävät itse, mistä höyläävät 2,5 prosentin säästöt kasaan.

Sen sijaan valtuusto pitää kiinni siitä, että kaupungin henkilöstökuluista leikataan 750 000 euroa vuoteen 2019 mennessä, kuten suunniteltu. Säästöt aiotaan toteuttaa eläköitymisten kautta, eikä irtisanomisia pitäisi olla tiedossa.

Valtuusto ei aikeista huolimatta halua lakkauttaa kirjastoautoa. 42 valtuutettua puolsi kirjastoauton jatkoa kun 9 oli sitä mieltä, että palvelun voisi lakkauttaa. Keskustelua herättivät myös aluejohtokuntien rahoituksen leikkaaminen, mutta selkeä enemmistö olis itä mieltä, ettei leikkauksia tehdä.

Höllennykset johtivat siihen, ettei taloussuunnitelma enää kata kertyneitä alijäämiä kuten kuntalaki edellyttää. Kuntalain mukaan taseeseen kertyneet alijäämät pitäisi saada katettua neljän vuoden kuluessa eli vuoteen 2019 ulottuvan taloussuunnitelmakauden aikana. Niinpä säästökohteita voidaan vielä joutua etsimään uudelleen.

Lue seuraavaksi