Eduskunnan uusi pääsihteeri myönteinen kansalaisaloitteelle: "Ihan hyvä instrumentti"

Eduskunnan väistyvä pääsihteeri Seppo Tiitinen suhtautui aikoinaan kriittisesti kansalaisaloitteeseen.

Kotimaa
Maija-Leena Paavola
Eduskunnan uudeksi pääsihteeriksi valittiin värikkään valintaprosessin päätteeksi Maija-Leena Paavola. Millainen henkilö hän on ja millaisena hän näkee pääsihteerin roolin tulevaisuudessa?

Eduskunnan uutena pääsihteerinä ensi vuoden alussa aloittava Maija-Leena Paavola suhtautuu myönteisesti kansalaisaloitteeseen. Paavola kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on melko uusi instituutio, jonka toimivuutta pitäisi katsoa vielä vähän aikaa.

– Tähän mennessä olen sitä mieltä, että se on ollut ihan paikallaan, Paavola sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Paavolan mielestä kansalaisaloitteeseen vaadittava 50 000 allekirjoittajan lukumäärä on ollut sopiva.

– Tavoitehan on ollut se, että kansalaisaloite lisäisi kansalaisten kiinnostusta politiikkaan ja päätöksentekoon ja minun mielestäni se on ollut ihan hyvä instrumentti tässä suhteessa.

Muutamia vuosia sitten voimaan tullut kansalaisaloite sai kriittisen vastaanoton eduskunnan nykyiseltä pääsihteeriltä Seppo Tiitiseltä. Hän arveli, että kansalaisaloite voi syrjäyttää kansan valitseman eduskunnan tahdon.

Paavola ei pidä itseään muutoshakuisena

Paavola tunnusti, että ei pidä itseään erityisen muutoshakuisena ihmisenä tai johtajana. Hänen on vaikeaa äkkiseltään keksiä mitään, mitä hän haluaisi muuttaa eduskunnan työskentelytavoissa.

Budjettiäänestykset ovat kuitenkin sellainen asia, jota voitaisiin Paavolan mukaan pohtia. Eduskunnassa järjestetään joka vuosi joulun alla lukuisia äänestyksiä seuraavan vuoden budjetista.

– Ne ovat sellainen asia, missä toivoisin mietittävän, jos nämä päätökset tehtäisiin jollain muulla tavalla, Paavola pohti.

Poliittisesti sitoutumattoman Paavolan mielestä eduskunnan pääsihteerin ei kuulu käyttää valtaa.

– Meillä ne valtaapitävät ovat nämä 200 kansanedustajaa ja heistä koostuva puhemiesneuvosto ja kansliatoimikunta.

Paavolan mukaan eduskunnassa virkakunta on palvelijan roolissa suhteessa kansanedustuslaitokseen.