Joulun erikoisuus – keitä joulukinkku kolajuomassa

Perinteisesti kinkku paistetaan uunissa noin sadassa asteessa hitaasti hauduttaen. Kinkun voi myös keittää kypsäksi. Kinkun voi kypsyttää vaikkapa mausteliemessä, omenamehussa, viinissä tai kolajuomassa. Kolajuomassa keittäminen kuulostaa radikaalilta, mutta maku on kokeilemisen arvoinen.

Joulukinkku
Kolakinkku lähtöasetelmissa.
Näistä aineksista kolakinkku tehdään.Juha Mäntykenttä / Yle
Valmis joulukinkku.
Valmis siivutettu kinkku kruunaa joulupöydän. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle
Kolakinkku lähtöasetelmissa.
Näistä aineksista kolakinkku tehdään.Juha Mäntykenttä / Yle

– Kolajuomassa keitetyn harmaasuolatun kinkun maku ei poikkea radikaalisti tavallisen tapaan uunissa paistetusta kinkusta. Kolassa keitetyn kinkun maku on pinnaltaan hieman makea, mutta ei kovinkaan paljon. Kinkun syöjä ei välttämättä edes erota makua, jos ei tiedä kuinka kinkku on valmistettu, Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila sanoo.

Kinkun keittäminen ei ole Suomessa kovin yleistä, mutta muualla Euroopassa sitä tehdään. Kinkun keittämiseen tarvitset ison, ainakin viiden litran kattilan. Keitettävä kinkku ei voi olla kovin suuri, 2-3 kiloa on sopiva. Onneksi tämän kokoisia kinkkuja saa nykyään lähes joka kaupasta.

Kolassa keitetty kinkku

2-3 kg harmaasuolattu kinkku

2-3 sipulia

3-4 neilikkaa

1 -2 porkkanaa

2-3 l kolajuomaa

Valmis joulupöytä.
Joulupöydän perusherkut. Rosollia, lanttulaatikkoa ja kinkku.Juha Mäntykenttä / Yle

Kinkun kuorrutukseen:

kananmunan keltuainen

sinappia

korppujauhoja

neilikoita

1. Sulata kinkku hitaasti jääkaapissa. Huuhdo kinkku kylmällä vedellä. Pistä kinkkuun paistolämpömittari niin että sen kärki on kinkun keskellä. Laita kinkku kattilaan ja lisää kolajuomaa niin että se juuri ja juuri peittyy. Kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto. Huuhdo ja puhdista kasvikset. Pistele neilikoita sipuliin. Lisää sipulit, joihin olet pistänyt neilikat kiinni ja porkkanat. Keitä hiljalleen kannen alla kunnes kinkku on läpikypsä, 72 astetta, jos haluat kypsemmän anna mittarin kohota 84 -85 asteeseen. Keittoaika on n. 50 minuuttia jokaista kinkkukiloa kohti.

2. Esikuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta valmiiksi keitetty kinkku kattilasta, siivilöi osa liemestä ja voit lorauttaa sitä mausteeksi kinkun kastikkeeseen. Poista kinkusta kamara kun se on jäähtynyt hieman.

3. Sekoita sinappi ja munankeltuainen. Valele kinkku sinappiseoksella ja ripottele korppujauhoja päälle. Kuorruta kinkkua uunissa kunnes se on kauniin kullanruskea (n. 10-15 minuuttia). Voit koristella kinkun lopuksi neilikoilla ja tekemällä veitsellä kauniin ruudukon kinkun päälle.

Ohje: Toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila Lapin Martat ry