Asikkalan vastaanottokeskus luopuu metallinpaljastinten asentamisesta

Vastaanottokeskukseen suunnitelluista läpivalaisimista ja metallinpaljastimista on luovuttu, koska asukkaita ei voida pakottaa kulkemaan niiden läpi. Maahanmuuttoviraston mukaan laki ei salli turvaportteja vastaanottokeskuksiin.

turvapaikanhakijat
Tallukka Vääksyssä.
Heikki Ahonen / Yle

Tallukan vastaanottokeskuksen ylläpitäjä Kotouma Oy ei asennuta sittenkään hotelliin turvatarkastuslaitteita.

Asikkalaan tulevaan vastaanottokeskukseen oli tarkoitus asentaa turvatarkastuslaitteet tällä viikolla. Kyseessä olisi ollut maan ensimmäinen vastaanottokeskus, jossa olisi turvauduttu näin järeisiin keihoihin.

Toimitusjohtaja Lari Christensenin mukaan turvalaitteita ei kannata asentaa, koska asukkaita ei voida pakottaa kulkemaan niiden läpi.

– Paljastimia ei oteta käyttöön, koska kulku niiden läpi olisi täysin vapaaehtoista, perustelee Lari Christensen.

Kotouma on sopinut turvalaiteyrityksen kanssa, että Tallukkaan läpivalaisimia ja paljastimia ei toistaiseksi laiteta. Laitetoimittajana olisi ollut Suomen Turvaprojektit Oy.

Keskusken ylläpitäjä sanoo neuvotelleensa asiasta myös Maahanmuuttoviraston kanssa.

– Lakia on tutkittu eikä esteitä turvalaitteille ole. Maahanmuuttovirastolta on tullut suositus, että kun ketään ei voida velvoittaa kulkemaan valaisimien läpi, niitä ei laittettaisi olleenkaan, sanoo toimitusjohtaja Lari Christensen.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvaporttien käytölle vastaanottokeskuksessa ei kuitenkaan ole laillisia perusteita.

Virasto muistuttaa, että laki sallii turvaportit esimerkiksi lentokentille ja säilöönottoyksiköissä, mutta ei vastaanottokeskuksissa.