1. yle.fi
  2. Uutiset

VR muuttaa pääkonttorinsa Ylen Isoon Pajaan

VR etsii nykyiselle, Helsingin rautatieasemalla sijaitsevalle pääkonttorilleen uutta käyttöä. Ylen tuotantojohtajan Janne Yli-Äyhön mukaan ratkaisu palvelee hienosti molempia yhtiöitä.

Kotimaan uutiset
Yleisradio Iso Paja
Ilkka Kemppinen / Yle

VR ilmoitti jo vuosi sitten, että yhtiön pääkonttori muuttaa nykyisistä tiloistaan Helsingin Rautatieasemalta. Toimitusjohtaja Mikael Aro on perustellut päätöstä rahantarpeella, sillä isot kalustoinvestoinnit ovat syöneet yhtiön kassaa.

Myöskään perinteikkään, satavuotiaan pääkonttorin tilat eivät enää sovellu VR:n toimistokäyttöön kovin hyvin.

Tänään tiistaina selvisi pääkonttorin uusi osoite: Ylen Iso Paja Pasilassa.

Ratkaisu palvelee molempia osapuolia, kertoo Ylen tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö.

– Ylellä on ollut jo pitkään strategiana päästä eroon ylimääräisistä tiloista ja on päädytty siihen, että Iso Paja on se kohde. Kun VR on ilmoittanut, että he hakevat uutta pääkonttoripaikkaa, niin tässä kohtaa nyt yhtyvät meidän kahden linjaukset.

Perinteikkäät yhtiöt samoissa tiloissa

Rautatieasemalta muuttaa noin 500-1000 VR:n työntekijää Isoon Pajaan, jossa he sijoittuvat 3-4 kerrokseen. Isoon Pajaan jää edelleen myös Ylen toimintoja, mutta VR:stä tulee talon pääkäyttäjä.

Rautatieasema tunnetaan erityisesti Emil Wikströmin kivimehistä. Helsingin Rautatieasema tunnetaan erityisesti Emil Wikströmin kivimehistä.
Helsingin Rautatieasema tunnetaan erityisesti Emil Wikströmin kivimehistä. Rautatieasemalta muuttaa noin 500-1000 VR:n työntekijää Isoon Pajaan.Marja Väänänen / Yle

Yli-Äyhön mukaan yhtiöt voivat kehittää myös muuta yhteistyötä tilojen yhdistymisen myötä.

– Erilaisista palveluista, kuten parkkeerauksesta, kuntosaleista ja ravintoloista sovitaan kevään mittaan. Täsmällistä tietoa yhteistyöstä ei kuitenkaan vielä ole.

Arkkitehti Eliel Saarinen suunnitteli graniitista valmistetun Rautatieaseman 1900-luvun alussa. Rakennus tunnetaan erityisesti kellotornistaan ja kuvataiteilija Emil Wikströmin kivimiehistä eli Lyhdynkantajat-patsaista.

VR:n on vaikea löytää yhtä arvokkaita ja perinteikkäitä tiloja pääkonttorilleen, mutta Yli-Äyhö arvioi, että Iso Paja sopii hyvin yhtiön uudeksi toimipaikaksi.

– Ylen kannalta tämä on erittäin hyvä ratkaisu. Me saamme Isolle Pajalle vakaan ja talon arvolle sopivan vuokralaisen ja uskon, että Iso Paja edustaa myös VR:lle sopivia arvoja.

Yleisradion Iso Paja Helsingin Pasilassa.
Iso Paja on eräs Länsi-Pasilan maamerkeistä Ylen linkkitornin ohella. VR muuttaa Isoon Pajaan vuoden 2017 alussa.Seppo Sarkkinen / Yle

Yle karsii kiinteistökuluja

VR muuttaa Isoon Pajaan vuoden 2017 alussa. Vuokrasopimuksen pituudeksi tulee 10-15 vuotta. Yle tyhjentää VR:n käyttöön tulevat tilat kesäkuussa 2016, jonka jälkeen VR remontoi tilat omaan käyttöönsä.

Myös Ylen tavoitteena on karsia kulujaan ja luopua muun muassa neljästäkymmenestä prosentista toimistotiloistaan. Eniten niitä on juuri Isossa Pajassa. Ylen studiot ja lähetysyksiköt sijaitsevat muissa rakennuksissa.

Yle-vero ei nouse vuonna 2016 ja yhtiön rahoitus on pysynyt neljä vuotta samalla tasolla, joten uusiin digipanostuksiin haetaan mahdollisuuksia muun muassa toimitiloista luopumalla.

Yleläisiä on tällä hetkellä reilut kolme tuhatta, kun Ison Pajan valmistuessa yhtiössä työskenteli lähes viisi tuhatta henkilöä.

Yle jää vielä Ison Pajan omistajaksi, mutta myös omistajajärjestelyjä mietitään.

Vaikka VR:n pääkonttori muuttaa pois Helsingin päärautatieaseman itä-siivestä, aseman toimintaan se ei vaikuta.

Lue seuraavaksi