1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eduskunta sinetöi tukun lakiesityksiä: Kauppojen aukioloajat vapautetaan, päivähoito-oikeutta rajataan

Kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen puolesta äänesti 145 kansanedustajaa. Varhaiskasvatuslain muuttamista kannatti 114 edustajaa.

Eduskunnan täysistuntossa äänestettiin tiistaina aamupäivällä 15. joulukuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunta on hyväksynyt tukun hallituksen lakiesityksiä tänään tiistaina järjestetyissä äänestyksissä.

Kauppojen aukioloaikojen vapauttamiselle saatiin varmistus, kun eduskunta äänesti aukioloaikoja säätelevän lain kumoamisesta äänin 145–31. Tyhjää äänesti 7 edustajaa ja poissa äänestyksestä oli 16.

Eduskunta hyväksyi myös hallituksen lakiesityksen varhaiskasvatuslain muuttamisesta. Lain muutoksen myötä lapsen subjektiivista oikeutta päivähoitoon rajataan. Lähtökohtaisesti päivähoito-oikeus on 20 tuntia viikossa, mutta esimerkiksi työssäkäyvien vanhempien lapsilla oikeus kokopäivähoitoon säilyy.

Varhaiskasvatuslain muuttamisen puolesta äänesti 114 edustajaa ja sitä vastusti 65. Tyhjää äänesti yksi ja poissa oli 19 edustajaa.

Osa kunnista ei aio rajoittaa työttömien tai perhevapailla olevien vanhempien lasten hoitoaikaa. Kunnat ovat myös päiväkotien ryhmäkokojen kasvattamisesta eri linjoilla. Helsinki, Tampere ja Turku päättivät, etteivät ne luovu subjektiivisesta oikeudesta, eivätkä kasvata ryhmiä. Kuopio ja Oulu sen sijaan rajoittavat hoitoaikaa. Myös Vantaa ottaa rajauksen käyttöön, mutta ei kasvata ryhmäkokoja.

EU:n ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut hyväksyttiin äänin 137–46. Lakimuutoksen jälkeen EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta peritään jatkossa vähintään 1 500 euron lukuvuosimaksut.

Eläkeläisten asumistuesta annetun lain muuttaminen hyväksyttiin äänin 123–63.

Myös vuorotteluvapaan ehtojen kiristys hyväksyttiin äänestyksessä äänin 114–72.

Klo 18.04 Korjattu kauppojen aukioloa koskevan äänestyksen äänestysluvut.