1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaistaustainen astronautti Kopra matkaa avaruusasemalle – katso raketin laukaisu suorana

Yle Uutisten suora lähetys avaruuskeskuksesta Baikonurin kosmodromista Kazakstanissa alkaa kello 12.30.

Ulkomaat
Grafiikka.
Euroopan avaruusjärjestön astronautti Timothy Peake, venäläinen kosmonautti Juri Malentšenko ja Nasan suomalaistaustainen astronautti Timothy Kopra lähtevät matkalle kohti kansainvälistä avaruusasema ISS:ää. Raketin laukaisun on tarkoitus tapahtua klo 13.03 Suomen aikaa.

Kazakstanissa valmistaudutaan avaruusalus Sojuzin lähtölaskentaan. Se kuljettaa uuden miehistön kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Alus laukaistaan matkaan kello 13.03 Suomen aikaa.

Miehistöön kuuluvat suomalaistaustainen Nasan astronautti Timothy Kopra, venäläinen kosmonautti Juri Malentšenko ja brittiläinen Euroopan avaruusjärjestön astronautti Timothy Peake. Kyseessä on Kopran toinen matka kiertoradalle.

Timothy Kopra
Timothy KopraMaxim Shipenkov / EPA

Kopra on jo aiemmin kertonut, että hän ottaa mukaansa avaruusasemalle presidentti Sauli Niinistön luovuttaman Jean Sibelius -juhlarahan. Ensimmäisellä avaruuslennolla hänellä oli presidentti Tarja Halosen luovuttama Kalevala-mitali.

Hänen sukunsa on kotoisin Karjalan Valkjärveltä. Astronautin isoisä Antti lähti Amerikkaan vuonna 1910.

Sojuz laukaistaan matkaan Venäjän avaruusrjärjestön avaruuskeskuksesta Baikonurin kosmodromista. Miehistön on määrä palata Maan pinnalle 5. kesäkuuta. He viettävät avaruudessa 174 päivää.

Lue seuraavaksi