Tässä on Suomen upein torikuusi – katso kymmenen kaunotarta

Ylen aluetoimitusten leikkimielinen kisa Suomen upeimmasta torikuusesta on ratkennut. Eniten ääniä sai Tampereen Keskustorin 100-vuotias komistus. Katso, miten muut äänestykseen ilmoitetut kuuset sijoittuivat. Kaksi viikkoa kestäneessä äänestyksessä annettiin 98 115 ääntä, jotka IP-osoitteiden perusteella tulivat kaikkiaan 64 maasta.

Kotimaa

1

Joulukuusi Tampereen Keskustorilla
Jukka Töyli / Yle

Tampereen Keskustorin joulukuusi

Keskustorin 20-metrinen joulukuusi on kaadettu naapurikunnasta Ylöjärveltä, Vlljakkalan Komin kylästä. Suomen kauneimmaksi kuuseksi äänestetty yksilö on noin 100-vuotias. Joulun jälkeen Tampereen kaupunki kiittää kuusen lahjoittajaa palauttamalla kuusen pölleinä takaisin. Kuusihalot lämmittävät omistajan taloa ensi talvena. Kuusi sai 52 217 ääntä.

2

Turun tuomiokirkon joulukuusi
Turun tuomiokirkon joulukuusi on kotoisin Raisiosta. Kuusen strategiset mitat ovat 22 metriä ja 4 tonnia. Ikää kuuselle on kertynyt 78 vuotta. Se selvitti tiensä kirkon portaiden juureen 14 ehdokkaan joukosta. Kuusi valittiin edustamaan Suomen joulukaupunkia sen omistajan äidin viimeisenä toiveena.Kalle Mäkelä / Yle

Turun tuomiokirkon joulukuusi

Tuomiokirkon edustalle Turussa pystytetty joulukuusi on kotoisin Raisiosta. Kuusen strategiset mitat ovat 22 metriä ja 4 tonnia. Ikää kuuselle on kertynyt 78 vuotta. Se selvitti tiensä kirkon portaiden juureen 14 ehdokkaan joukosta. Kuusi valittiin edustamaan Suomen joulukaupunkia sen omistajan äidin viimeisenä toiveena. Kuusi sai 28 236 ääntä.

3

Joulukuusi Lahden torilla.
Joulukuusen pituutta ja painoa arvuutellaan Lahdessa perinteisesti lähes jouluaattoon asti. Tämänvuotisen kuusen mitat selviävät siis vasta aaton alla. Kuusi kaadettiin Lahden Kytölässä 18. marraskuuta. Joulupuu on koristeltu noin 240 ledivalolla ja tähdellä. Hanna Lumme / Yle

Lahden torin joulukuusi

Joulukuusen pituutta ja painoa arvuutellaan Lahdessa perinteisesti lähes jouluaattoon asti. Tämänvuotisen kuusen mitat selviävät siis vasta aaton alla. Kuusi kaadettiin Lahden Kytölässä 18. marraskuuta. Joulupuu on koristeltu noin 240 ledivalolla ja tähdellä. Kuusi sai 4 415 ääntä.

4

Joulukuusi Kajaanin Raatihuoneen torilla.
Kajaanin Raatihuoneen torille tänä vuonna pystytetyllä kuusella on mittaa noin 12 metriä, ja se on kaadettu Kajaanissa. Kuusi on pystytetty Raatihuoneen torille sen rakentamisesta lähtien. Torille varattiin paikka joulukuuselle jo rakentamisvaiheessa.Eeva Pentikäinen / Yle

Kajaanin Raatihuoneen torin joulukuusi

Kajaaniin joulutunnelmaa tuomaan valitulla kuusella on mittaa noin 12 metriä, ja se on kaadettu Kajaanissa. Kuusi on pystytetty Raatihuoneen torille sen rakentamisesta lähtien. Torille varattiin paikka joulukuuselle jo rakentamisvaiheessa. Kuusi sai 3 323 ääntä.

5

Kuopion torin joulukuusi aamuhämärissä.
Kuopion 20-metrinen torikuusi on tänä vuonna perinteistä poiketen valaistu pelkästään kirkkailla valoilla. Kaupungin työnjohtajan laatuvaatimukset kuuluivat: "Suippopäinen, kapea, kuusen näköinen. Ei sinne ihan kaikkia hariskoja kannata viedä".Toni Pitkänen / Yle

Kuopion torin joulukuusi

Kuopion 20-metrinen torikuusi on tänä vuonna perinteistä poiketen valaistu pelkästään kirkkailla valoilla. Kaupungin työnjohtajan laatuvaatimukset kuuluivat: "Suippopäinen, kapea, kuusen näköinen. Ei sinne ihan kaikkia hariskoja kannata viedä". Kuusi sai 2 662 ääntä.

6

Porin kauppatorin joulukuusi mallia 2015 on kahdeksan metriä korkea. Kuusi on kaadettu Vähärauman kaupunginosassa sijaitsevasta yksityispihasta.
Jari Pelkonen / Yle

Porin kauppatorin joulukuusi

Kauppatorin joulukuusi mallia 2015 on kahdeksan metriä korkea. Porin kuusi on kaadettu Vähärauman kaupunginosassa sijaitsevasta yksityispihasta. Kuusi sai 2 510 ääntä.

7

Hämeenlinnan torikuusi
Hämeenlinnan torin kuusi haettiin tänä vuonna kaupungin omalta maalta kevyen liikenteen väylän varrelta ja sen korkeus on maanpinnasta noin 15 metriä ja kokonaiskorkeus noin 17 metriä.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan torin joulukuusi

Kuusi haettiin tänä vuonna Hämeenlinnan torille kaupungin omalta maalta kevyen liikenteen väylän varrelta. Kuusen korkeus on maanpinnasta noin 15 metriä ja kokonaiskorkeus noin 17 metriä. Kuusi sai 1 505 ääntä.

8

Joulukuusi Oulun kaupungintalon edessä
Antti Pylväs / Yle

Oulun kaupungintalon joulukuusi

Oulussa kuusi nousi perinteiseen tapaan kaupungin ydinkeskustaan, kaupungintalon eteen. Kuusella on mittaa reilut 15 metriä. Se kaadettiin Oulun Kirkkokankaan metsistä. Kuusi sai 1 253 ääntä.

9

Joulukuusi Kokkolan Raatihuoneen edessä.  Keltainnen rakennus, taustalla tummaa taivasta.
Kokkolan raatihuoneen edessä oleva joulukuusi on kaupungin pystyttämistä kuusista mittavin. 14-metrinen kuusi on kaadettu rakennustyömaan alta Kokkolan keskustasta. Kokkolan joulukuusiperinteen pituudesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta ensimmäinen sähköllä valaistu kuusi on ollut raatihuoneen edessä jouluna 1905.Kalle Niskala / Yle

Kokkolan raatihuoneen joulukuusi

Raatihuoneen edessä oleva joulukuusi on Kokkolan kaupungin pystyttämistä kuusista mittavin. 14-metrinen kuusi on kaadettu rakennustyömaan alta Kokkolan keskustasta. Kokkolan joulukuusiperinteen pituudesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta ensimmäinen sähköllä valaistu kuusi on ollut raatihuoneen edessä jouluna 1905. Kuusi sai 1 153 ääntä.

10

Joulukuusi Senaatintorilla Helsingissä
Helsingin Senaatintorin tämänvuotinen 17-metrinen kuusi on kaadettu yksityispihalta Vantaan Hakkilasta. Senaatintorin kuusiperinne on ainakin 30 vuotta vanha. Pääkaupunkiseutulaiset saavat joka vuosi ehdottaa omaa pihakuustaan Senaatintorin joulupuuksi. Tämänvuotinen noin 80 vuotta vanha puu valittiin 40 kuusikandidaatin joukosta.Milla Vahtila / Yle

Helsingin Senaatintorin joulukuusi

Senaatintorin tämänvuotinen 17-metrinen kuusi on kaadettu yksityispihalta Vantaan Hakkilasta. Senaatintorin kuusiperinne on ainakin 30 vuotta vanha. Pääkaupunkiseutulaiset saavat joka vuosi ehdottaa omaa pihakuustaan Senaatintorin joulupuuksi. Tämänvuotinen noin 80 vuotta vanha puu valittiin 40 kuusikandidaatin joukosta. Kuusi sai 841 ääntä. Kauneinta kuusta sai äänestää Ylen nettisivuilla 1.12.-15.12.2015.