1. yle.fi
  2. Uutiset

Voitko pahoin joulupuun edessä? – Valitse mieluummin kuusi kuin pihta

Vetääkö kuusipuu nenäsi tukkoon? Turpoaako silmä? Älä anna yliherkkyyden pilata jouluasi. Valitse vähätuoksuinen tai pystytä komistus ulos tai ota suosiolla muovinen.

Kotimaan uutiset
Joulukuusi ja lahjapaketteja
Karoliina Kemppainen / Yle

Miksi osa ihmisistä saa allergisia oireita joulukuusesta?

Todennäköisimpänä selityksenä suomalaiset allergia-asiantuntijat pitävät kuusen pihkasta huoneilmaan haihtuvia yhdisteitä. Tulokseen päädyttiin kanadalaisessa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) jo 1970-luvulla.

Sittemmin on ollut vallalla käsitys, että kuusen mukana tuleva pöly, siitepöly ja homeitiöt johtaisivat oireisiin, mutta tutkimus kumoaa tämän. Kotiin tuotu kuusi ei lisännyt itiöiden määrää ilmassa.

Pahoinvointi joulupuun edessä voi johtua myös tuoksuyliherkkyydestä, joka voi altistaa oireille yhtä lailla hyasintin ja parfyyminkin läheisyydessä.

Mikä merkitys on kuusen alkuperällä ja lajilla?

Kotimaisten ja ulkomailta tuotujen joulupuiden eroja ei ole vielä tutkittu esimerkiksi pakkaamisesta koituvien terveysvaikutusten suhteen.

Markkinoilla olevat puut edustavat joka tapauksessa useita eri lajeja, joiden tuoksuvuudessa on selviä eroja. Moni kuusi on itse asiassa pihta (siirryt toiseen palveluun), niitä kasvatetaan myös Suomessa. Ja pihdat tuoksuvat selvästi voimakkaammin kuin suomalainen metsäkuusi (siirryt toiseen palveluun).

Jos tiedät, että joulupuun voimakas tuoksu aiheuttaa allergiankaltaisia oireita, metsäkuusi voi olla varmempi valinta.

Miten helpotan oloani, jos haluan kuusen herkkyydestä huolimatta?

Älä tuo joulukuusta sisälle. Sijoita se parvekkeelle tai pihalle.

Mikäli kuitenkin haluat kuusen tunnelmanluojaksi kotiin, harkitse muovista.

Saako kuusesta siedettävämmän jollain käsittelyllä?

Ei saa. Kuusen suihkuttaminen vedellä ei auta, koska oireet eivät johdu pölystä. Kuusen runko-osien käsittelemistä ei harrasteta, koska kemikaali voisi aiheuttaa yhtä lailla oireita herkille.

Monivuotinen muovikuusi kannattaa toki vähintään tuulettaa ja tomuttaa ennen käyttöä, jotta varaston pölyjä ei turhaan ajaudu sisälle.

Tärveleekö kuusesta oireileminen joulun?

Ei tärvele, kun et altista itseäsi kuuselle.

Muista myös, että aivastelu, vuotava nenä ja niitä harvinaisemmat silmäoireet jäävät yleensä vähäisiksi verrattuna jouluruokien vaikutuksiin allergikolle. Kala-allergian ja pähkinäallergian aiheuttamat reaktiot ovat selvästi voimakkaampia.

Juttua varten on haastateltu allergianeuvoja Anne Vuorenmaata Allergia- ja astmaliitosta, tutkija Teijo Nikkasta Luonnonvarakeskuksesta sekä Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtajaa, biologi Kimmo Saarista.

Lue seuraavaksi