1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanedustajien jäähyväiset Ajankohtaiselle kakkoselle: "Kiitos, kun olet ollut meidän seuranamme"

Ajankohtaisen kakkosen viimeinen suora lähetys nähdään tänään. Ohjelma on liikkunut 46 vuoden mittaisella taipaleellaan niin kansan kuin vallanpitäjienkin parissa. Näin kansanedustajat muistelevat suhdettaan Suomen kauimmin jatkuneeseen ajankohtaisohjelmaan.

Ajankohtainen kakkonen
A2, Ajajnkohtainen kakkonen.
Yle

Ajankohtaisen kakkosen viimeinen suora lähetys Tampereen Tohlopista nähdään tänä iltana. Kysyimme eduskuntapuolueiden kansanedustajilta, millaiset muistot vallan vahtikoirana neljä ja puoli vuosikymmentä toimineesta ohjelmasta on jäänyt.

– Erittäin hyvät, vastaa keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen.

Pekkarinen pitää erityisen tärkeänä sitä, että Ajankohtainen kakkonen on pitänyt koko Suomen äänen kuuluvilla.

Mauri Pekkarinen
Mauri Pekkarinen

– Suomi ei ole vain se, kun Helsingistä piirtää harpilla sadan kilometrin ympyrän. Tämä on laaja maa, ja Ajankohtainen kakkonen on pitänyt ruudussa vahvasti koko Suomen kuvaa.

Suomi ei ole vain se, kun Helsingistä piirtää harpilla sadan kilometrin ympyrän.

Mauri Pekkarinen

Vihreiden Jani Toivola puolestaan muistaa Ajankohtaisesta kakkosesta erityisesti ulkomaan reportaasit. Toivola on seurannut Ajankohtaista kakkosta lapsesta asti ja sanoo arvostavansa sitä, että tieto ulkomaiden asioista on välittynyt nimen omaan suomalaisten toimittajien ja kuvaajien kautta ulkomaisten uutistoimistojen sijaan.

Jani Toivola
Jani Toivola

– Minussa se herätti kiinnostuksen globaaleihin asioihin, ihmisoikeuksiin ja koko maailmaan. Siitä välittyi viesti, että se mitä tapahtuu jossain Afrikassa on myös meidän elämää. Oli todella tärkeää, että maailman tapahtumat esitettiin ihmisläheisellä tavalla, Toivola sanoo.

Kommunisteja, perustulo ja pilke silmäkulmassa

SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar muistelee vierailleensa Ajankohtaisessa kakkosessa useita kertoja. Ohjelmasta on jäänyt hyvät muistot mieleen.

– On hyvä, että vakavistakin asioista voidaan keskustella pilke silmäkulmassa ja rauhallisella otteella.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mieleen on jäänyt erityisesti kolmen vuoden takainen vierailu ohjelmassa, jonka aiheena oli perustulo.

– Keskustelu perustulosta lähti laajenemaan ohjelman seurauksena. Olen hallituksen kanssa monesta asiasta eri mieltä, mutta on hienoa, että nyt perustulosta on ensimmäistä kertaa Suomen historiassa kirjaus hallitusohjelmassa.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz kehuu nähneensä lähes jokaisen Ajankohtaisen kakkosen jakson.

Vakavistakin asioista voidaan keskustellaan pilke silmäkulmassa ja rauhallisella otteella

Nasima Razmyar

– Olen uutis- ja ajankohtaisohjelmien intohimoinen seuraaja. Ennen otin lähetykset videolle, jos en ehtinyt television eteen, ja nykyäänkin olen niin vanhan liiton mies, että tallennan kaiken digiboksille.

Zyskowiczillä ei ole ohjelmasta kuitenkaan pelkästään hyviä muistoja.

–En muista nähneeni 1970-luvulla yhtään kritiikkiä kommunismia tai Neuvostoliittoa kohtaan. Kaikki ongelmat nähtiin Yhdysvalloissa ja länsimaissa, Zyskowicz sanoo. Kaikesta huolimatta hän kertoo jäävänsä kaipaamaan ohjelmaa.

– Nykyään Ajankohtaisen kakkosen stalinistitkin ovat kuitenkin entisiä stalinisteja ja paljon hyvääkin on vuosien varrella tehty. Sääli, että taas on yksi hyvä ohjelma vähemmän.

Kannattaa lopettaa huipulla

Perussuomalaisten Kike Elomaan mielestä ohjelman poikkeuksellisen pitkä jatkuvuus on ollut jatkuvan uudistamisen ansiota.

– Ohjelma on yllättänyt ja kehittynyt, ja aina on keksitty jotain uutta matkan varrella.

Kysymykseen siitä, ansaitseeko ohjelma enemmän risuja vai ruusuja, Elomaa vastaa pohdiskellen:

– Toisaalta edustan puoluetta, joka on usein tulituksen edessä, ja kritiikkiä on tullut toimittajiltakin. Mutta niin ohutnahkainen ei saa olla, että ei sitä kestä. Annan kuitenkin kukkasia, koska kaikki kotimainen ohjelma on plussaa.

Nasima Razmyarin mielestä aika ohjelman lopettamiselle on ainakin yhdestä syystä suotuisa.

Nasima Razmyar
Nasima Razmyar

– Oli kyseessä ihminen tai ohjelma, niin tärkeintä on, että jäädään kaipaamaan. Kannattaa lopettaa huipulla, niinhän huippu-urheilijatkin tekevät. Kiitos, Ajankohtainen kakkonen, kun olet ollut seuranamme joka tiistai.

Ajankohtaisen kakkosen viimeinen suora lähetys tiistaina 15.12 TV2 kello 21 ja Yle Areenassa.

Lue seuraavaksi