Prinsessaakin palvellut purjelaiva saapui Raumalle: "Gerda on merenkulun näköispatsas"

49 metriä pitkä purjealus Gerda saapui tiistaina Raumalle. Suomen suurin liikennöivä raakapurjealus on yrittäjä Riku Räsäsen tuorein laivahankinta. Räsänen haluaa Raumalle purjealusten sataman.

vesikulkuneuvot
Raakapurjealus Gerda
Toni Järvinen

Suomen suurin liikennöivä raakapurjealus Gerda saapui tiistaina uuteen kotisatamaansa Raumalle. Matka Helsingistä Tammisareen kautta Raumalle Suojan satamaan kesti 30 tuntia. Viimeistään keväällä se matkaa Poroholman lomakeskukseen.

Purjelaiva on tuorein yrittäjä Riku Räsäsen laivahankinnoista. Alus on rakennettu 1800-luvun alkuperäisiä piirustuksia jäljitellen vuonna 2005. Purjeiden osalta alus oli nyt jo talviteloilla.

– Dieselvetoisella tuulella tultiin koko matka, mastot olivat kansilastina., kertoo Gerdan kapteeni Juha Pokka.

Ravintola- ja majoituskäyttöön

Gerdan kapteeni kehuu Gerdaa ainutlaatuiseksi. 10-vuotinen alus on edelleen täysin koulutuskäyttöinen. Uudessa kotisatamassa se toimii juhla- ja ravintolatilana. Tilaa laivassa on yli sadalle henkilölle. Yöpaikkain löytyy 45 majoittujalle.

– Toistaiseksi suunnitelmissa ei ole purjehtia, mutta kun kevät saa ja jäät sulaa, veri saattaa vetää miehet mastoon ja purjeet saattavat pudota alas. Koskaan ei tiedä. Varustaja päättää, toteaa Pokka.

Kelvannut kuninkaallisillekin

Ruotsista kotoisin oleva Gerda on aikoinaan viihdyttänyt myös kuninkaallisia piirejä. Riku Räsäsen mukaan prinsessa Madeleine on juhlinut aluksella syntymäpäiviään kuninkaallisen perheen ja ystävien kanssa.

Räsäsen visiona on saada kasvatettua purjelaivasatamasta Vanhan Rauman kylkeen valtakunnallinen turistinähtävyys. Aluksen kapteeni Juha Pokka uskoo, että Gerdasta tulee suosittu nähtävyys.

– Tuskin tästä kaupungille mikään rumentava syylä tulee, vaan merenkulun näköispatsas täydessä komeudessaan. Tällainen pitäisi olla jokaisessa merikaupungissa.