Vuoden kalamies tekee itse rysänsä ja verkkonsa – parhaimmillaan 50 kiloa haukea vuorokaudessa

Vuoden kalamieheksi Pohjois-Karjalassa valittu joensuulainen Juha Lehikoinen on innokas rysämies. Itse tekemiensä rysien lisäksi hän kalastaa ahkerasti verkoilla. Lehikoisen kala-apajat löytyvät niin sulan veden aikaan kuin talven jäilläkin Pielisestä Juuan maisemista.

luonto
Vuoden 2015 kalamies Juha Lehikoinen.
Jouki Väinämö / Yle

Vuoden kalamieheksi Pohjois-Karjalassa valittu joensuulainen Juha Lehikoinen on Pielisen miehiä. Hän oppi kalastamaan synnyinkodissaan Larinsaaressa, Juuan maisemissa. Nyt on takana harrastusta jo yli 50 vuotta.

– Meillä oli kotona pieniä luokkirysiä. Ne ovat matalia, noin 50–60 senttiä korkeita rysiä ja vain viisimetrinen aita. Sillä pyydetään haukea toukokuulla.

Vaikka Lehikoinen asuu Joensuussa, hänen kalastusreissunsa suuntautuvat edelleen Suomen neljänneksi suurimman järven apajille. Kalamies alkoi tehdä pyydyksensä itse 1980-luvun alkupuolella. Kipinä ja into syttyivät vapaaopiston kurssilla.

Siitä minä kimmokkeen sain

Juha Lehikoinen

– Opistossa oli kaksivuotinen pyydysten valmistajan kurssi. Sitä piti kalastusmestari Raimo Riikonen. Ensimmäisenä vuonna pauloitettiin ja riimutettiin verkkoja. Toisena vuonna tehtiin sitten puolentoista metrin rysä. Siitä minä kimmokkeen sain, Juha Lehikoinen muistelee.

Vuosien aikana Lehikoinen on tehnyt kymmeniä verkkoja ja rysiä. Verstaan virkaa hoitaa kaupungissa autotalli.

"Aikuisten miesten touhua"

Vuoden kalamiehen mielestä rysä on oiva pyydys. Vannerysällä, jonka vanteiden halkaisija on noin 90 senttimetriä, Lehikoinen on saanut kutuaikana parhaimmillaan 50 kiloa haukea vuorokaudessa.

– Tämä rysä oli yhdellä kaverilla lainassa. Tällä on 12,5 kilon hauki saatu, todistetusti, Juha Lehikoinen kertoo.

Lehikoinen on suruissaan siitä, että nuoria ei kiinnosta pyydyksillä pyynti. Verkko-, katiska- ja rysäpyynti ovat hänen mukaansa aikuisten miesten touhua.

En ole nuorempia tavannut näillä markkinoilla.

Juha Lehikoinen

– Tämä on tämmöisten aikuisten miesten touhua. En ole nuorempia tavannut näillä markkinoilla.

– Sitä on kyllä kalamiespiireissä pohdittu pitkään, mutta ei ole ratkaisua löytynyt. Pitäis varmaan lapsesta asti kouluttaa, ottaa lapsia mukaan kalastusretkille.

Pyydyspyynnissä on paljon hyviä puolia. Saalisvarmuus on yksi.

– Rysästä voi lisäksi päästää liiat kalat pois. Tämä pyytää myös isoja kaloja. Ja kokemisväli voi olla harva, Lehikoinen mainostaa.

Suku ruokitaan neljällä verkolla

Vuoden kalamies tietää, että isoja kaloja kannattaa pyytää 70-millisillä tai sitä harvemmilla verkoilla.

– Muutama viikko sitten minulla oli tuo 70-millinen verkko järvessä. Seitsemänkiloisia haukia tuli kaksi.

Lehikoinen odottaa monien innokkaiden kalastajien lailla järvien jäätymistä. Kun Pielinen on saanut jääkannen, uittaa hän jään alle "vain" neljä 60-metristä verkkoa.

Liiankin kansa tulee niillä. 

Juha Lehikoinen

– Suku tulee ruokittua sillä. Pielisessä on niin hyvät kuhakannat. Enempää ei tarvii. Liiankin kansa tulee niillä.

Voissa paistettua ahvenfilettä

Vuoden kalamies on kaikkiruokainen, mutta suosikkikalat löytyvät, kun oikein osaa pyytää.

– Kaikki kalat hyvältä maistuu. Mutta jos sai valita tässä, niin semmonen iso fileoitu ahven oikein leivitettynä ja voissa paistettuna, sen minä ensimmäisenä söisin.

Iso fileoitu ahven oikein leivitettynä ja voissa paistettuna, sen minä ensimmäisenä söisin.

Juha Lehikoinen

Entäs kehuttu kuha?

– No, toinen hyvä on jään alta, kylmästä vedestä, saatu noin 2–3 kilon haukifile paistettuna. Minusta siinä on paljon enemmän kalan makua. Kuha on loppujen lopuksi aika mauton kala. Se on helppo syödä, kun siinä ei ole ruotoja. Mutta melkeinpä ennen sellaisen hauen ottaisin kuin kuhan, Lehikoinen maistelee.

Mikä kala kuuluu perinteisesti vuoden kalamiehen perheen joulupöytään?

– Graavilohta löytyy. Varattu on. Pakkasessa on filettä, Juha Lehikoinen kertoo.