Ruokakaupat auki pidempään – kaupat vastasivat heti aukiolot vapauttavaan lakimuutokseen

Ruoka- ja muu vähittäiskauppa on vastannut tuoreeltaan eduskunnan hyväksymään kaupan aukiolon vapauttaneeseen lakimuutokseen. Aukioloja pidennettään sekä aamusta että illasta. Kaupat palkkaavat todennäköisesti lisää työntekijöitä.

talous
Ostoskärryjä kaupan edustalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Ruokakaupat pidentävät aukiolojaan mahdollisesti vuoden vaihteesta alkaen. Eduskunta on hyväksynyt tänään lakiesityksen, joka vapauttaa vähittäiskaupan aukiolosääntelystä.

Kauppaketjuista S-ryhmä ilmoittaa laajentavansa sekä aamun että illan aukioloja heti kun muutokset tulevat voimaan. Aukioloista päättävät alueelliset osuuskaupat, mutta näillä näkymin S-ketju pidentää S-markettien, Prismojen ja Sale-myymälöiden aukioloa.

S-ryhmä kertoo pidentävänsä lähes viidensadan myymälän aukioloa. Kauppaketjun mukaan vilkkaimmat Prismat ovat jatkossa auki joka päivä kello 23:een saakka. Osa S-marketeista on auki läpiyön. Alepoiden aukioloajat pysyvät ennallaan.

"Kauppakohtaisia päätöksiä"

Keskossa ratkaisut tulevat olemaan täysin kauppakohtaisia, kertoo yhtiön päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala.

– Kaupat voivat olla auki silloin, kun kyseisessä kaupassa on kysyntää, emme Helsingissä tee päätöksiä siitä, milloin kaupat ovat Lapissa auki, Rauhala antaa esimerkin.

Emme Helsingissä tee päätöksiä siitä, milloin kaupat ovat Lapissa auki.

Jorma Rauhala, Kesko

Todennäköisesti suurin kysyntä pidentää aukioloaikaa osuu lauantai-illalle ja jonkin verran sunnuntaille ja juhlapyhille, Rauhala arvioi.

Samoilla linjoilla on myös Lidl Suomen toimitusjohtaja Lauri Sipponen: Lidl tarkastelee myymälöiden aukioloaikoja paikkakunta- ja myymäläkohtaisesti.

– Tietyillä alueilla kokeilemme, miten asiakkaat reagoivat, jos kauppojen aukioloaikoja pidennetään, Sipponen kertoo.

Vaikutuksia liikevaihtoon ja henkilöstökuluhin tutkaillaan Lidlissä tarkasti.

– Jos kauppaa käydään vilkkaasti, aukioloaikoja pidennetään, mutta niitä on pakko testata käytännössä, Sipponen huomauttaa.

Hän kiittelee Lidlin henkilökunnan olleen hyvin käytettävissä tähän asti:

– Kaupan alalla ihmiset ovat tottuneet työskentelemään eri aikoina. En usko, että kyse olisi isoista ongelmista. Ostoksienteon painopiste ei siirry päivästä yöhön, Sipponen kuvailee.

Kaupan alalla ihmiset ovat tottuneet työskentelemään eri aikoina.

Lauri Sipponen, Lidl Suomi

Esimerkkinä hän mainitsee, että kesämökkiläisten paluuliikenne kesäsunnuntaisin voi vaikuttaa tiettyjen paikkakuntien myymälöiden aukioloaikoihin. Mahdollista on myös se, että kaupat ovat tavallista pidempään avoinna erilaisten tapahtumien kuten festivaalien aikana.

Suomen lähikauppa, jonka ostamisesta Kesko kertoi marraskuussa, puolestaan kuvailee, että Siwat ja Valintatalot ovat lakimuutoksen jälkeen entistä laajemmin avoinna juhlapyhinä. Lisäksi suurien Valintatalojen aukioloajat pitenevät. Pienet kaupat ovat saaneet olla laajasti auki jo ennen lakimuutostakin.

Vähittäiskaupan aukiolon rajoitukset poistuvat todennäköisesti vuoden vaihteessa, viimeistään helmikuun alussa.

Työllistävyys vielä kysymysmerkki

Kaupan alalla arvioidaan, että muutosten takia kauppoihin tarvitaan ainakin jonkin verran lisää työntekijöitä.

Kauppaketjut arvioivat myöhemmin ensi vuonna, miten lakimuutos on vaikuttanut siihen, milloin asiakkaat ostoksia tekevät. Tämä vaikuttaa myös tarvittavan lisätyövoiman tarpeeseen.

Jatkossa yrittäjä voi päättää myös partureiden ja kampaamoiden aukiolosta vapaasti.