1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Veneilijöiden jätevesi päätyy usein mereen

Kysely paljasti, että lähes puolet vastanneista tyhjentää käymäläjätteensä mereen satunnaisesti ja viisi prosenttia joka toinen kerta. Taustalla ovat vanhat tottumukset, väärät käsitykset sekä tyhjennysasemien tekniset ongelmat. 

Veneilijät voivat tyhjentää käymäläjätteensä kelluviin tyhjennystankkeihin Saaristomerellä. Kuva: Ari Welling / Yle

Osa veneilijöistä tyhjentää edelleen käymäläjätteitään mereen. Taustalla ovat vanhat tottumukset, väärät käsitykset sekä tyhjennysasemien tekniset ongelmat. 

Pidä Saaristo Siistinä (PSS) ry:n ja Turun yliopiston Brahea-keskuksen veneilijöille suuntaama kysely paljasti, että lähes puolet vastanneista tyhjentää käymäläjätteensä mereen satunnaisesti ja viisi prosenttia joka toinen kerta.

Perusteluina oli muun muassa se, että tyhjennysasemaa ei ollut lähettyvillä tai että se oli teknisistä syistä johtuen pois käytöstä. Osa vastanneista koki, että kelluvaan asemaan on myös vaikea kiinnittyä.

Arvion mukaan neljän veneilijän kahden päivän wc-jätevesikuorma vesistössä antaa kasvupotentiaalin noin 20 kg:n levänkasvulle. Saaristomereltä löytyy tällä hetkellä 11 Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen kelluvaa käymäläjätteiden tyhjennysasemaa.

– Tyhjennysasemien toimintavarmuutta ja käytettävyyttä tulee edelleen parantaa. Mitä useammin veneilijä joutuu pettymään asemalle saapuessaan, sitä helpommin jätevesi päätyy mereen, huomauttaa Brahea-keskuksen projektitutkija Veijo Pönni PSS:n lähettämässä tiedotteessa.