Suomalaisia kylpyhuoneita ei lama vaivaa – tehdas pyörii Forssassa miltei yötä päivää

Asennusvalmiita kylpyhuoneita myydään suomalaisten kerrostalotyömaiden lisäksi nyt Norjaan. Kylpyhuone-elementtien tuotantotahti on tuplaantunut Forssassa kesän jälkeen. Parmarine etsii tehtaalleen yhä uutta työvoimaa.

talous
Kaksi rakenteilla olevaa kylpyhuone-elementtiä kokoonpanossa
Kylpyhuoneet kootaan valmiiksi elementeiksi tehtaalla, jonka jälkeen ne siirtyvät kerrostalotyömaalle nostettavaksi paikalleen.Hannu Harhama / Yle

Parmarinen kylpyhuonetehtaalla Forssassa on kova työtahti. Kesälomakauden jälkeen tuotantovauhti on tuplattu, työväkeä on palkattu lisää ja tehdas pyörii kolmessa vuorossa. Väkeä on töissä noin 300 ja lisää vielä tarvitaan.

Kasvukeskuksiin rakennettava kerrostalotuotanto on todella hyvällä  tasolla

Jussi Raunio

Forssassa yritys on hankkinut lisää tuotantotilaa Parman teollisuusalueen tyhjiksi jääneistä halleista.

– Ihan kädestä suuhun tällä hetkellä toimitetaan. Ihmeellisesti rakentaminen ajoittui tänä vuonna loppuvuoteen. Kaikki asiakkaat haluavat tämän vuoden kylpyhuoneet. Viimeisenä kolmena kuukautena on ollut erittäin kova kiire, huokaa Parmarinen toimitusjohtaja Jussi Raunio.

Tilauskantaa ja työllisyyttä ovat vahvistaneet suuret kylpyhuonetoimitukset sekä norjalaisiin että suomalaisiin kerrostaloihin. Kasvukeskusten rakentajat tarvitsevat kylpyhuoneita molemmissa maissa.

– Liikerakentaminen on tällä hetkellä aika alhaalla, mutta juuri kasvukeskuksiin rakennettava kerrostalotuotanto on meidän näkökulmastamme todella hyvällä tasolla. Töitä riittää taloudellisenkin taantuman aikana. Kaupungistuminen, mitä lama kenties myös edesauttaa, tulee jatkumaan Suomessa 10-20 vuotta. Tämä tuo meille jatkossakin varmasti aika tavalla töitä, uskoo Jussi Raunio.

Maaltamuutto toi valmiit kylpyhuone-elementit

Forssan Parmarinen kylpyhuonetuotanto juontaa 50 vuoden taakse, Armas Puolimatkan aikoihin. Ensimmäiset kylpyhuone-elementit tehtiin vuonna 1968.

Kuva tyhjästä kylpyhuoneesta
Imatran kylpylään tehdyissä kylpyhuoneissa näkyy tämän hetken trendi Suomessa.Parmarine Oy

Puoli vuosisataa sitten maaltamuutto toi suomalaiset maalta kerrostaloihin. Uusille kaupunkilaisille riitti kylpyhuone varustettuna lavuaarilla, ammeella, wc-istuimella ja peilillä.

– Suurin osa tämän tehtaan tuotannosta meni silloin Armas Puolimatkan omaan tuotantoon. Puolimatka perusti Forssaan kylpyhuonetehtaan ja hän oli tuolloin visionääri. Maalta tulleiden ihmisten vaatimustaso ei ollut suuri, silloin keskityttiin välttämättömiin perustarpeisiin, sanoo Jussi Raunio.

Kiivaassa rakennustahdissa kylpyhuoneet tajuttiin koota tehtailla valmiiksi elementeiksi, jotka sitten nosturilla laskettiin talon sisään, pinottiin päällekkäin ja putkitettiin.

Kylpyhuoneistamme vanhimmat ovat olleet 40 vuotta käytössä

Jussi Raunio

Parmarine Oy otettiin käyttöön vuonna 1996, jolloin yritys irtautui itsenäiseksi osaksi Parma Oy:stä. Yrityksen omistaa nykyään Eastern Pretech PTE Ltd, joka on osa NSL Groupia. Kylpyhuone-elementtejä ja laivan palo-ovia valmistetaan Forssassa ja Leppävirralla vuosittain noin 40 miljoonan euron edestä.

Nyt on suurien ja vaaleiden laattojen aika

Tämä päivänä kylpyhuone-elementit tehdään niin, että ensiksi laatoitetaan tai matotetaan pyörillä oleva kylpyhuoneen lattia. Siihen kiinnitetään valmiiksi laatoitetut ja saumoitetut seinät.

– Sitten katto päälle ja sen jälkeen valmistellaan sisäpuolen ja ulkopuolen kalustuksia sekä sähköistys. Lopuksi siivoukset ja sitten koppi muovitetaan ja työmaalle, kertoo työntekijä Mikko Viholainen.

Forssan tehtaalla tiedetään kokemuksesta, että seinälaatoituksessa on 10-15 vuoden muotitrendejä. Välillä asennetaan pieniä laattoja, välillä suuria. Nyt ovat suuret muodissa. Värimaailmakin on vuosikymmenien aikana vaihtunut kirjavasta yksiväriseen tai toisinpäin.

Mies seisoo suihkun vieressä
Jussi Raunio kertoo, että välillä lastia odottavat rekkamiehet käyvät sisällä katsomassa milloin on valmista.Hannu Harhama / Yle

Joulukuussa tehtaalla on tekeillä kylpyhuoneita, joissa laatat ovat suuria ja vaaleita ja lattia on harmaa.

– Erityisesti Norjassa on nyt vallalla muoti, jossa vaaditaan hyvin pelkistettyjä värejä, valkoista ja harmaata. Suomessa on käytössä hieman kirkkaampia värejä. Muotia on laittaa kylpyhuoneeseen yksi koristeseinä, joka tehdään erikoisemmalla laatalla.

Kylpyhuoneessa pitää olla laatu ja vesieristykset kunnossa. Aikapommeja ei saisi syntyä. Ne kostautuvat myöhemmin home- ja kosteusvaurioina.

– Talotekniikan pitää olla suunniteltu niin, että kylpyhuone kestää pitkään. Kylpyhuoneistamme vanhimmat ovat olleet 40 vuotta käytössä. Ne ovat yhä edelleen käyttökelpoisia, Jussi Raunio kehuu.

Päivitetty 16.12.2015 kello 10:56: Kylpyhuone-elementtejä ja laivan palo-ovia valmistetaan Forssassa ja Leppävirralla vuosittain noin 40 miljoonan euron edestä, ei 14 miljoonan, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.