Stubb ohitti Kataisen – oikeuskanslerille 15 kantelua hallintarekisteripuheista

Jopa Jyrki Kataiselle satoi Himas-kohusta vähemmän kanteluita kuin nyt Stubbille hallintarekisteripuheista. Oikeuskanslerilta ratkaisu kanteluihin kevättalvella.

politiikka
Alexander Stubb
Alexander StubbMikko Stig / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) hallintarekisteripuheista siinnyt piina ei pääty tämänpäiväiseen välikysymyskeskusteluun eduskunnassa. Stubbin puheista on jätetty yhteensä 15 kantelua oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle, mikä tietää porinan jatkumista vähintään kevättalveen saakka.

Kaikki kantelut liittyvät Stubbin sanomisiin eduskunnan kyselytunnilla marraskuun lopussa. Tuolloin Stubb tokaisi eduskunnalle, että 90 prosenttia viranomaislausunnoista puoltaa hallintarekisteriä. Helsingin Sanomien laskelman mukaan todellinen lukema on 10 prosenttia. Myöhemmin Stubb myönsi keksineensä luvun omasta päästään, ja on pahoitellut virhettään moneen kertaan ja myös suoraan eduskunnalle.

Kaikki kantelut ovat tulleet yksityisiltä kansalaisilta. Kantelijoiden mielestä Stubb on antanut virheellistä tietoa ja nyt viranomaisia vaaditaan selvittämään asia. Yksi kantelijoista pyytää selvittämään onko Stubb loukannut eduskunnan ja kansanedustajien tietojensaantioikeutta tai toiminut muutoin virkavelvollisuuksiensa vastaisesti.

Kaikki kantelut on siirretty oikeuskanslerinviraston pohdittavaksi, myös ne, jotka on alunperin jätetty eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kansliapäällikkö Kimmo Hakonen Oikeuskanslerinvirastosta kertoo, että ratkaisu asiasta saadaan muutaman kuukauden sisällä. Se voi olla huomautus tai neuvo tai sitten oikeuskansleri ei näe Stubbin toiminnassa mitään huomautettavaa.

Hakosen mukaan Stubbin toiminnasta jätetyissä kanteluissa ei ole määrämielessä mitään erityistä.

– Jos jonkun ministerin toiminta on ollut paljon julkisuudessa, niin kanteluita tulee.

Kanteluita on piisannut esimerkiksi Stefan Wallinista (r.) hänen hoitaessaan puolustusministerin tehtäviä. Varuskuntien lakkauttamiset kuohuttivat 2012. Pääministeri Jyrki Kataisesta (kok.) taas jätettiin kymmenen kantelua ns. Himas-kohusta 2013. Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mielestä hyvä hallinto ei toteutunut niin kutsutussa Himas-asiassa. Wallinista oikeuskansleri totesi, ettei tämä ollut jäävi.