Koulut saivat luvan luopua "kumiperunoista" Kuopiossa – vain muutama tarttui mahdollisuuteen

Kuoriperuna on yleistynyt hitaasti Kuopion kouluissa. Koulut voivat halutessaan siirtyä kuoriperunoihin, mutta toistaiseksi lähes kaikki koulut tarjoavat lounaaksi jo valmiiksi kuorittuja perunoita.

Keitetyt perunat
Kuoriperunoita ja kuorittuja perunoita astioissa
Sakari Partanen/Yle

Suurin osa Kuopion kouluista tarjoaa oppilaille edelleen kuoriperunoita. Koulut ovat voineet valita syksystä lähtien joko kuoriperunat tai valmiiksi kuoritut perunat. Kuopion koulujen perunatarjonta nousi julkisuuteen viime keväänä, kun Yle kysyi miksi kouluissa syödään "kumiperunoita".

Uudistuksesta huolimatta vain muutama kuopiolaiskoulu on siirtynyt kuoriperunoiden käyttöön tälle lukuvuodelle. Kuoriperunoita saavat muun muassa Neulamäen ja Kalevalan koulujen oppilaat.

– Koulujen kiinnostus kuoriperunaan on ollut yllättävän vähäistä. Ehkä siinä suurin syy on se, että perunan kuoriminen pitkittää oppilaan ruokailuaikaa, arvioi Servican ruokapalvelujen suunnittelija Tiina Soininen.

Kuoriperunoiden yleistyminen kouluruokailussa toisi Kuopiossa vuositasolla arviolta noin 50 000 euron säästön. Tiina Soinisen mukaan valmiiksi kuorittu peruna maksaa kilolta 25-30 senttiä kuoriperunaa enemmän. Servica valmistaa Kuopiossa päivittäin 12 000 kouluruoka-annosta.

Riiistaveden Melalahden koulussa on tarjolla kahdenlaista perunaa. Esikoululaiset ja ykkösluokkalaiset syövät valmiiksi kuorittuja perunoita ja isommat oppilaat kuorivat perunansa itse. Käytäntö on toiminut hyvin, mutta ainakin osa yläluokkalaisista kaipaisi myös kuorettomia perunoita.

– Pientä närää on ollut isommilla oppilailla. Olisi hyvä, jos kaikki oppilaat saisivat kuoriperunaa. Kuoren alla on vitamiinia ja sehän jää pois jos oppilaat syövät valmiiksi kuorittuja perunoita, sanoo ruokapalvelutyöntekijä Paula Happonen.

Vanhat suosikit pitävät pintansa

Melalahden ensimmäisen luokan oppilaat Henni-Meri Kekäläinen ja Otto Tukiainen ovat tyytyväisiä ja ruoka katoaa nopeasti lautasilta.

Henni-Merin suosikkiruoka on hernekeitto, spagetti ja jauhelihakastike. Oton ykkössuosikki on makaronilaatikko. Ensi syksynä kakkosluokalla alkava kuoriperunaurakka ei lapsia harmita.

– Eipä se sen kummempaa ole, toteaa Otto Tukiainen.

Melalahden koulun kakkosluokkalainen Ville Karttunen kuorii yleensä perunat. Tällä kertaa poika popsi perunat kuitenkin kuorineen jauhelihakastikkeen kanssa ja syy oli yksinkertainen.

– Laitoin jo kastiketta perunan päälle. Kuoriperuna maistui hyvältä, sanoo Ville.

Kakkosluokan oppilas Netta Turunen söi jauhelihakastiketta hyvällä ruokahalulla. Netan mukaan perunan kuoriminen on joskus vähän vaikeaa.

Yksittäiselle kuopiolaiskoululle kuoriperunaan siirtyminen on helppoa.

– Halutessaan koulu saa kuoriperunaa heti seuraavalla viikolla. Kuoriperunan yleistyminen kuopiolaiskouluissa voisi tuoda lisämarkkinoita myös paikallisille tuottajille. Toivottavasti kuoriperuna yleistyy, mutta hiljaa hyvää tulee, sanoo Servican ruokapalvelujen suunnittelija Tiina Soininen.

Kuopion kouluissa on käytössä ruokalista kuuden viikon kierrolla. Tälle lukuvuodelle listalle tuli kaksi Savonia-ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden ideoimaa ruokaa. Soinisen mukaan possuwokki ja kalakastike ovat saaneet hyvää palautetta.