"En koskaan leikkinyt kotia" – astronautiksi halunneesta tytöstä kasvoi palkittu pomo miesten maailmaan

Tuija Suur-Hamari kertoo olleensa jo pienenä päällepäsmäri. Hiljattain hän hyppäsi metsäyhtiön johtajan saappaista rakentamaan energiayhtiön tulevaisuutta.

Kotimaa
Tuija Suur-Hamari
Petri Niemi / Yle

Tuija Suur-Hamari, 46, ei tiennyt pienenä, että hänestä tulee johtaja.

– Olin ehkä päällepäsmäri, mutta minusta oli tulossa astronautti tai salapoliisi, Suur-Hamari muistelee.

Se oli kuitenkin jo pienestä saakka selvää, että Suur-Hamari halusi isona miehiselle alalle. Miksi, sitä hän ei tiedä vieläkään.

– Olen joskus itsekin miettinyt sitä. En koskaan lapsena leikkinyt barbeilla tai kotia. Olin seikkailuleikeissä mukana ja luin seikkailukirjoja. Näin se vain on mennyt.

Miesvalta ei ole ongelma

Nainen hakeutui opiskelemaan teknilliseen korkeakouluun ja opiskeli diplomi-insinööriksi.

– Silloin aloin huomata, että teollisuus on aika miehinen ala. En aikaisemmin tullut ajatelleeksi sitä.

Miesvalta ei kuitenkaan ole koskaan aiheuttanut Suur-Hamarille ongelmia.

Ei voi sanoa, että olisin aina kokenut itseni samanlaiseksi kuin muut. Ehkä se on rikkauskin.

Tuija Suur-Hamari

– Onhan se aina joskus tullut eteen ja sen on ehkä ottanut huumorilla. Ei voi sanoa, että olisin aina kokenut itseni samanlaiseksi kuin muut. Ehkä se on rikkauskin.

Pomoksi Suur-Hamari kertoo ajautuneensa osin sattuman ansiosta, vaikka hän onkin aina ollut määrätietoinen.

– Enemmän olen tarttunut tilaisuuksiin, jotka ovat tulleet eteen. Olen aina tykännyt haasteista. Siinä mielessä luonne on vienyt eteenpäin.

Hyppyjä uuteen

Nyt naisella on takanaan pitkä ura metsäteollisuudessa. Hän tuli metsäyhtiö Kotkamillsin puikkoihin sen jälkeen, kun pohjoisamerikkalainen sijoitusyhtiö osti tehtaan Stora Ensolta.

– Se oli hyppy uuteen. Rakensimme yhtiön puhtaalta pöydältä ja teimme viisi vuotta töitä sen eteen, että tehtaan työpaikoille löytyi jatkaja, saimme asiakaskunnan vakiinnutettua ja uutta kasvua syntymään.

Kotkamills siirtyi hiljattain uudelle omistajalle. Samalla Suur-Hamari hyppäsi jälleen uusiin saappaisiin. Hän aloitti elokuussa Kotkan Energian kehitysjohtajana.

– Energiateollisuus on minulle uusi toimiala. Toisaalta olimme myös metsäteollisuudessa kova energiankäyttäjä ja myös -tuottaja. Nyt energia on pääbisnes.

Pois hiilikattiloista

Suur-Hamari näkee energiateollisuuden tilanteen mielenkiintoisena haasteena Pariisiin ilmastoneuvottelujen jälkihöyryissä. Alalla on käynnissä suuri murros.

Sanoisin väärin jos väittäisin, että kaikki ovat samalla viivalla.

Tuija Suur-Hamari

– Se on pitkälti tämä toimiala, joka niitä hiilikattiloita pyörittää ja jonka pitää pystyä uusiutumaan. Ala, jolla on paikka miettiä, miten fossiilisista polttoaineista päästään eroon seuraavan 30 vuoden aikana ja mennään uusiutuvapohjaiseen tuotantoon niin, että energiavarmuus ja tuloksentekokyky säilyvät.

Suur-Hamari on paitsi kehitysjohtaja myös Norjan kunniakonsuli ja Kymenlaakson kauppakamarin puheenjohtaja. Pari vuotta sitten Fakta palkitsi hänet Vuoden johtajana.

Ikävät päätökset

Johtajana joutuu tekemään myös ikäviä päätöksiä. Kun yt-neuvottelujen tuloksena joudutaan irtisanomaan ihmisiä, jonkun on se heille kerrottava.

– Päätöstä tehdessä ainoa motivaatio on ymmärtää, että se on väline johonkin seuraavaan ja parempaan. Jos ikäviä päätöksiä ei olisi tehty, se olisi ollut paljon ikävämpi ratkaisu sille jäljellejäävälle työporukalle. Ikävien päätösten tekeminen omia arvojani vastaan ei ole minulle mahdollista.

On paljon puhuttu siitä, että naisjohtajat ovat miesjohtajia empaattisempia. Suur-Hamari ei osaa sanoa, onko empaattisempi kuin miespuoliset kollegansa. Lasikattoteorian hän kuitenkin allekirjoittaa.

– Ei savua ilman tulta, ja kyllä siinä piilee totuuden siemen. On varmasti paikkoja, joihin naisen on vaikeampi edetä. Sanoisin väärin jos väittäisin, että kaikki ovat samalla viivalla. Toivon ja uskon, että maailma on sen suhteen muuttumassa.

Voimaa perheestä ja liikunnasta

Millainen sitten on johtajan mielestä hyvä johtaja? Ainakin tarvitaan selkeyttä, kykyä tarttua olennaiseen ja tietynlaista tulevaisuuden ennakointia.

Eräs esimieheni on kerran sanonut, että pitää olla sopivasti kova ja pehmeä.

Tuija Suur-Hamari

– Asioita pitää myös alkaa tapahtua niin, että ne saadaan päätökseen. Tärkeä on myös taito kertoa ihmiselle, miksi johonkin suuntaan päin pitäisi mennä. Eräs esimieheni on kerran sanonut, että pitää olla sopivasti kova ja pehmeä.

Työn ulkopuolella Suur-Hamari on äiti. Vapaa-ajalla hän myös harrastaa paljon liikuntaa.

– Liikunta ja aika perheen kanssa on tärkeää. Kaikissa rooleissa pystyisi varmaan olemaan täysipainoisemmin. Jos liikkuminen jää pois, huomaa että alkaa päässä kiertää. Lenkkipolulla ajatukset usein selkenevät.