1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Sarjakuvat hävisivät älypuhelimelle – nuoret ovat hylänneet vanhan suosikkiharrastuksen

Lapset ja nuoret eivät ole enää innostuneita sarjakuvista. Nuoret ovat siirtyneet lehtien ja kirjojen parista digiviihteeseen. Lapsille sarjakuvat käyvät vielä kaupaksi elokuvien, tv-sarjojen ja pelien ohessa.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Jouluksi teattereihin saapuvan Tenavat-elokuvan ennakkonäytöksessä lapset seuraavat innolla paikasta toiseen vipeltävää Ressua. Nykyajan lapsille sarjakuvapiirtäjä Charles M. Schultzin vuonna 1950 lanseeraama Tenavat ovat tuttu nimenomaan tv-sarjoista ja elokuvista.

– Mä oon kattonut joskus telkkarista niitä. Oon yrittänyt lukea sarjakuvalehtiä, mutta vielä ei ole onnistunut, mä en ole mikään lukija, sanoo 9-vuotias Otso.

– Mä oon kattonut ohjelmia. En ole lukenut Tenavat-sarjakuvia, mutta olen lukenut ihan Aku Ankkoja, kertoo 7-vuotias Aleksi.

Sarjakuvien suosio on hiipunut kautta linjan lukemisen vähentyessä ja digin jyrätessä. Sarjakuvien parissa viihtyvä lapsi on yhä harvinaisempi näky. Teini-ikään ehtineet eivät vaivaudu enää älylaitteiden äärestä sarjakuvien pariin senkään vertaa kuin lapset, sanoo sarjakuvia julkaisevan Egmont-kustantamon johtaja Jukka Torvinen.

– Teineillä digitaalinen maailma on vaikuttanut eniten.

Lapsille sarjakuvat käyvät vielä kaupaksi elokuvien ja tv-sarjojen vetämänä. Tällä hetkellä esimerkiksi Lego-sarjakuvat myyvät elokuvan ja lukuisien videopelien takia. Parhaiten tv:stä tuttu sarjakuva uppoaa pienille lapsille.

Uusia lastensarjakuvia ei enää juuri tehdä ilman elokuvaa tai muuta brändiulottuvuutta. Brändin täytyy olla ajankohtainen, että sarjakuva myy.

– Sarjakuvat menevät kaupaksi elokuvan tai muun ilmiön avulla. Se voi lähteä leluista, televisiosta tai melkeinpä mistä vaan. Sitten kun on ilmiö, niin sarjakuvalle on myös tilausta, sanoo Torvinen.

Uuden Tenavat-elokuvan toivotaan innostavan lapset myös sarjakuvan pariin. Kuva: © 2014 Twentieth Century Fox Film Corporation

Tenavista odotetaan uutta buumia

Aivan kaikki brändituotteetkaan eivät kiinnosta. Supersankarit nauttivat huippusuosiota elokuvissa, mutta sarjakuvina menekki alkaa olla vähäistä. Ikivihreitä klassikkoja on yhä vaikeampi saada kaupaksi.

Klassikot voivat kuitenkin palata ilmiöiksi. Vanhan kunnon Jaska Jokusen, Ressun ja muiden rakastettujen Tenavat-hahmojen seikkailuja seurataan nyt uudessa elokuvassa. Tenavat täyttää sarjakuvana jo 65 vuotta. Elokuvan kanssa julkaistaan samaan aikaan sarjakuvien juhlakokoelma Tenavat - Parhaat sarjat 1950-1959.

Kustantaja toivoo sarjakuvaan yltävää Tenavat-buumia.

– Meidän täytyy olla hereillä kustantajina, tuoda painettua kirja ja lukemisen ihanuus osaksi buumia, sanoo Otavan yleisen kirjallisuuden kustannusjohtajan Minna Castrén.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Digisarjakuva lapsenkengissä

Tarjolla on nykyään digisarjakuviakin, mutta perinteinen sarjakuva tabletilla ei houkuta. Egmontin Jukka Torvisen mukaan digisarjakuvan läpimurtoon on vielä matkaa.

– Teknologia ei ole vielä sillä tasolla, että saataisiin samanlainen lukukokemus kuin perinteisellä painetulla sarjakuvalla. Mutta tämä on aikakysymys, siinä voi mennä vielä pitkään.

Otavan Minna Castrén on skeptinen digisarjakuvan etenemistä kohtaan.

– Digipuolella tehdään paljon kaikkea muuta kuin luetaan ja katsotaan kuvia siten kuin sarjakuvia luetaan.

Kustantajat julkaisevat sarjakuvaa niin pitkään kuin myyntiä on riittävästi.

– Sarjakuva ei ole kasvamassa, mutta toimimme niin, että sen kustannus on meille kannattava. Vuosia mennään vielä eteenpäin, sanoo Torvinen.