Kinkku on tänä vuonna tavallista pienempi ja se ostetaan myöhemmin

Joulukinkku ostetaan tänä vuonna aikaisempaa myöhemmin. Silti kinkku on pysynyt suomalaisen joulupöydän suosikkina. Nyt kaupaksi käyvät parhaiten luuttomat ja pienemmät kinkut.

Kotimaa
Kinkkuja.
Jani Arstio / Yle

Joulukinkkujen myynnissä on alueellisia ja kauppojen välisiä eroja. Soittokierros Kainuun kauppoihin kertoo sen, että joulukinkkujen myynti on joko samalla tasolla kuin edellisvuonna tai hieman laimeampaa.

– Viime vuoteen verrattuna kinkkukaupassa on hieman nihkeyttä ilmassa. Kalenteri tekee kuitenkin tepposen, sillä joulua edeltävällä viikolla on yksi kauppapäivä enemmän kuin vuosi sitten ja sillä on iso merkitys kauppaan, kertoo prismajohtaja Pasi Piirainen Kajaanista.

Samalla linjalla on myös Sotkamon ja Vuokatin K-kauppias Hannu Korhonen.

Tanskalaisen kinkun osuus on meillä vain murto-osa.

Pasi Piirainen

– Elämä on mennyt hektiseksi, ja ostoksia sekä tilauksia tehdään vasta viime hetkellä. Sotkamossa myös matkailijoiden käyttäytyminen näkyy kaupassa, sillä joulunviettäjät tulevat ensi viikolla, ja ostoksia tehdään vasta silloin. Ensi viikko on joulumyynnissä vilkkain, uskoo Korhonen.

Kinkkukaupassa yhtenäistä on se, että kinkkujen keskikoko on pienentynyt viimeisen parin vuoden aikana. Kuhmon S-marketista kerrotaan, että nyt suurin menekki on kotimaisella noin 6 kiloa painavalla luuttomalla juhlakinkulla.

Kinkut eivät lopu kesken

Tänä vuonna sian takajalkoja riittää myös Matti Myöhäisille, vaikka suolattujen tuorekinkkujen varaukset pitää tehdä viimeistään näinä päivinä. Pakastekinkut eivät lopu kesken.

Elämä on mennyt hektiseksi, ja ostoksia sekä tilauksia tehdään vasta viime hetkellä.

Hannu Korhonen

– Parikymmentä tuorekinkkua voi vielä tilata, mutta sen jälkeen ei tilauksia voida enää ottaa vastaan, sanoo K-kauppias Korhonen.

Kotimainen kinkku on juhlapöydän kunkku myös myynnillisesti. Hintaerot ovat tasaantuneet kotimaisen ja tanskalaisen kinkun välillä ja tämä näkyy myös kaupassa.

– Tanskalaisen kinkun osuus on meillä vain murto-osa, kun sitä verrataan kotimaisen kinkun myyntiin. Luomukinkut ovat lisänneet suosiota viime vuoteen verrattuna, mutta myynnin kasvu ei ole kovin suuri, laskee prismajohtaja Pasi Piirainen.

Kinkun merkittävyys suomalaisten joulupöydässä on pitänyt pintansa, vaikka kinkkujen koko on pienentynyt. Kaikissa kaupparyhmissä kinkkumyynti alkoi lokakuun puolella.