Stubb puolustautui: En hyväksy perusteettomia syytöksiä

Hallitus on vastannut vihreiden ja vasemmistoliiton jättämään välikysymyksen valtiovarainministeri Alexander Stubbin toiminnasta sekä väärän tiedon antamisesta eduskunnalle hallintarekisterilain valmistelussa. Kokoomusedustaja Ben Zyskowicz käytti ärhäkän puheenvuoron ja syytti välikysymyksen tekijöitä yrityksestä tiristää halpoja poliittisia irtopisteitä.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on puolustanut välikysymyskeskustelussa omia puheitaan ja toimintaansa.

– Ministeriltä voi ja pitääkin odottaa erityistä tarkkuutta, se on selvä. Sitä en kuitenkaan hyväksy, että tässä salissa esimerkiksi tässä välikysymyksessä esitetään perusteettomia syytöksiä. Aion tehdä kaikkeni vahvistaakseni kansalaisten luottamusta omaan ja johtamani ministeriön toimintaan. Luottamus lainvalmistelun avoimuuteen ja päätöksenteon rehellisyyteen syntyy myös osaltaan arvokkaasta ja kunnioittavasta keskustelusta täällä eduskunnassa.

Stubb myös muistutti pyytäneensä anteeksi eduskunnan kyselytunnilla antamaansa virheellistä lukua myönteisten viranomaislausuntojen määrästä.

– Välikysymyksessä esitettyä väitettä tietoisesta tai toistuvasta väärän tiedon antamisesta pidän vääränä ja sopimattomana. Välikysymyksessä esitetään useita virheellisiä väitteitä, jotka haluan tässä yhteydessä oikaista, hän sanoi.

Stubbin mukaan niin hallituksen kuin oppositionkin voimavarat olisi nyt suunnattavaetsimään ratkaisuja muun muassa Suomen taloudellisiin ongelmiin.

Välikysymyksessä esitettyä väitettä tietoisesta tai toistuvasta väärän tiedon antamisesta pidän vääränä ja sopimattomana.

Alexander Stubb

Hallitus on vastannut iltapäivällä Stubbin toimintaa koskevaan välikysymykseen. Vihreät ja vasemmistoliitto jättivät hallitukselle välikysymyksen Stubbin toiminnasta sekä väärän tiedon antamisesta eduskunnalle hallintarekisterilain valmistelussa.

Välikysymyksen allekirjoittajat pitivät keinoa ainoana vaihtoehtona puuttua asiaan, koska pääministeri ei ollut valmis antamaan asiasta pääministerin ilmoitusta eduskunnalle.

Arhinmäki: Vakavaa, että ministeri heittää lukuja omasta päästään

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki aloitti puheenvuoronsa dramaattisesti.

– Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven, hän lausui.

Miksi meille ei riitä, että Stubb sanoi ensin sori siitä ja myöhemmin pyysi ihan kunnolla anteeksi eduskunnan edessä?

Paavo Arhinmäki

Arhinmäen mukaan jokainen tekee virheitä ja on arvostettavaa myöntää virheet ja pyytä niitä anteeksi.

– Miksi meille ei sitten riitä, että valtiovarainministeri Stubb sanoi ensin sori siitä ja myöhemmin pyysi myös ihan kunnolla anteeksi eduskunnan edessä? On tietenkin jo sinänsä vakavaa, että ministeri heittää ihan omasta päästään virheellisiä lukuja eduskunnan edessä etenkin kun pääministeri Sipilän mukaan hallintarekisteristä annetut lausunnot oli käyty läpi hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken juuri ennen kyselytuntia.

Arhimäki totesi, että välikysymys ei perustu vain yhteen ministeriaitiosta kerrottuun virheelliseen tietoon.

– Tähän valtiovarainministeri Stubbin lausuntoon tiivistyi hänen ja koko Sipilän hallituksen onneton lainvalmistelu, hän suomi.

Zyskowicz puolusti Stubbia ärhäkkäästi

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz arvosteli voimakkaasti välikysymyksen tekemistä asiasta.

– Välikysymyksen tekijät näköjään ajattelevat, että tästä sinänsä harmillisesta tapauksesta pystyisi oikein rajusti puristamalla tiristämään vielä muutaman – tosin halvan mutta ah niin rakkaan poliittisen – irtopisteen.

Zyskowicz jatkoi ärhäkkää Stubbin puolustamista ja kuvaili vasemmistoliiton Paavo Arhinmäkeä "maamme johtavaksi rabulistiksi".

Kaiken maailman ministeri Stubbin julkiset lynkkaajat taputtavat varmasti pieniä karvaisia käsiään.

Ben Zyskowicz

– Saattaa olla, että vasemmistoliiton kannattajien mielestä tällainen maassa makaavan porvarin jatkuva potkiminen ja hakkaaminen edustaa eräänlaista joukkojen tunnelmaa kohottavaa kansalaisaktivismia.

Zyskowicz arveli, että "kaiken maailman ministeri Stubbin julkiset lynkkaajat taputtavat varmasti pieniä karvaisia käsiään".

Arhinmäki vastasi Zyskowiczille.

– Edustaja Zyskowicz käytti termiä rabulisti. Se tarkoittaa räyhääjä, suunsoittaja, suurisuinen poliitikko, yltiöpää. Kun kuuntelin puheenvuoroja, niin oikeasta vain yksi näistä täytti rabulisti-termin sisällön, hän sanoi.

Tuomiojan mielestä välikysymys osoittanut tarpeellisuuteensa, Sipilä toisti tukensa

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja totesi, että välikysymys on osoittanut tarpeellisuutensa, mutta tilaisuutta ei pitäisi käyttää menneiden tai yksittäistapausten ruodintaan.

Käytetään nyt tätä tilaisuutta siihen, millä tavoin voimme parantaa lainsäädännön tasoa ja valmistelun avoimuutta.

Erkki Tuomioja

– Käytetään nyt tätä tilaisuutta siihen, millä tavoin voimme parantaa lainsäädännön tasoa ja valmistelun avoimuutta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan toisti, että hänelle riitti Stubbin anteeksipyyntö ja valtiovarainministerillä on hänen täysi luottamuksensa.