Lavakuolema on koomikolle tiukka paikka – naurun resepti ei aina toimi

Komedian tekijät elävät nyt kulta-aikaansa. Nauru tarttuu herkästi pikkujouluyleisöihin, ja päivän politiikassa riittää yllin kyllin aiheita naurun aikaansaamiseksi. Koomikko ei voi kuitenkaan taata, että kaikki nauravat.

ilmiöt
Näyttelijä Janne Kinnunen hymyilee
Jarmo Nuotio / Yle

Teatterien pikkujouluhupaelmissa yleisön nauru on yleensä varsin herkässä, mutta takuuta naurulle ei ole. Joskus naurua pitää houkutella, sanoo näyttelijä Janne Kinnunen Kajaanin kaupunginteatterista.

– Selkein konsti on yrittää kääntää juttu toisinpäin, eli saada yleisö nauramaan itselleen. Se miten se onnistuu, onkin sitten jo vaikeampi juttu.

Kinnunen suostuu paljastamaan, että reseptikin naurattamiselle löytyy.

– Siihen kuuluu ripaus ajankohtaisuutta, samaistumisen mahdollisuutta ja ajoitusta. Eihän se aina toimi, mutta helpottaa.

Kun yleisö ei naurakaan, se on esiintyjälle tiukka paikka.

– Silloin näyttelijälle syntyy niin sanottu lavakuolema. Siitä on vedettävä homma loppuun saakka hymy naamalla toivoen, että ilo tarttuisi.

Kun vallanpitäjät lyövät meitä piiskalla, meidän on tarjottava narreina sitä porkkanaa.

Janne Kinnunen

Nykymeno tarjoaa naurulle eväitä

Kinnusen mielestä nyt eletään komiikan tekemisen kulta-aikaa.

– Nykymeno ei paljon naurata, mutta on sille pakko nauraa. Kun vallanpitäjät lyövät meitä piiskalla, meidän on tarjottava narreina sitä porkkanaa.

Politiikan kiemurat tarjoavatkin naurulle eväitä.

– Meidän pikkujouluhupaelmaamme kuuluu hetki, jossa Saku Sammakko kertoo vitsin. Yhdellä kerralla hän istahti yleisön joukkoon, ja kun ei vitsiä keksinyt, niin tokaisi, että Alexander Stubb. Yleisö remahti nauruun.