Päätoimittajalta: Suomi ansaitsee paremman keskustelun median tulevaisuudesta

Suomi tarvitsee moniarvoista ja moniäänistä mediaa. Sitä tarvittaisiin myös keskusteluun median omasta tulevaisuudesta, kirjoittaa Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Kotimaa
Atte Jääskeläinen
Kimmo Räisänen / Yle

Lehdistö ja Yleisradio ovat rakentaneet yhdessä suomalaista sivistystä ja demokratiaa. Suomi on sananvapauden mallimaa ja maailman johtavia sanomalehtimaita. Yleisradiotoimintakin on vahvaa, myös kansainvälisesti kiitettyä.

Vahva yleisradioyhtiö ja vahva lehdistö ovat tukeneet toisiaan. Kun kansalaiset ovat seuranneet maan asioita, he ovat halunneet seurata niitä sekä paperilta että televisiosta ja radiosta.

Suomi tarvitsee moniarvoista ja moniäänistä viestintää foorumiksi, jossa yhteiskunnan avainkysymyksistä keskustellaan ja asioiden eri puolet käännellään esille. Se on demokratiaa tukevan sananvapauden idea.

Moniarvoista, moniäänistä mediaa tarvittaisiin myös keskusteluun median omasta tulevaisuudesta. Sanomalehdistönkään ongelmiin ei löydy ratkaisuja, kun keskustelu kiertää ajatuksetonta kehää.

Yleisradio kelpaa paremman puutteessa keskustelun puruluuksi, vaikka lehdistön ongelmat ovat Euroopassa pahimmillaan juuri niissä maissa, joissa yleisradiotoiminta on heikointa.

Sanomalehtikolumneissa toistetaan taas väitettä, että Yle tappaa muuta kotimaista mediaa toiminnallaan. Ruotsissa ja Norjassa tämä väite on jo puolueettomasti tutkittu, ja paikkaansa pitämättömäksi todettu.

Kolumnien lähde on viestintäministeri Anne Bernerin asettama Anssi Vanjoen mediatyöryhmä. Se oli omaksunut lähtökohdakseen, että vahva Yle haittaa kaupallisen median toimintaa, ja että Ylellä on yleisöjen maksimointiin ja markkinajohtajuuteen pyrkivä strategia. Näin tulkitsevat kaupallisen median lobbarit, ja tämä väärinkäsitykseen perustuva tulkinta päätyi sellaisenaan raporttiin.

Vanjoen työryhmän piti pohtia media-alan elinvoiman parantamista, mutta sen 17 ehdotuksesta 14 koskettaa tavalla tai toisella Yleä.

Kävin työryhmän kuultavana raportin valmisteluvaiheessa. Raportin lähdeluettelosta huomasin, että olin ainoa yleläinen, jota ryhmä kuuli raporttia laatiessaan. Sain neljä minuuttia aikaa kertoa ajatuksistani. Kun munakello pirisi, puheaikani loppui siihen. Toki vastasin vielä sen jälkeen ryhmän kysymyksiin.

Suomalaisen median tulevaisuudesta kannattaisi käydä pidempi, mieluummin julkinen keskustelu. Siihen olisi hyvä saada monipuolisesti osallistujia, oikeaa tutkittua tietoa ja näkemyksiä yhteiskunnan eri aloilta.

Kyse on kansalaisten oikeudesta tietää, keskustella, sivistyä ja saada elää sananvapautta ja demokratiaa kunnioittavassa Suomessa.

Keskustelu yleisradioyhtiön roolista on käynnissä samaan aikaan esimerkiksi Ruotsissa ja Britanniassa. Näissä maissa keskustelu on monipuolisempaa kuin Suomessa, ja siinä pohditaan aidosti ja vilpittömästi yleisön etua.

Keskustelu median tulevaisuudesta heijastelee Suomen yleistä henkistä tilaa. Jos haluamme, että Suomi on virkeä ja elinvoimainen, median on ryhdistäydyttävä myös itseään koskevassa keskustelussa. Toisiaan kurjistavalla vuorokiljunnalla media tuhoaa itsensä ja jäljelle jää kansalaisille nykyistä köyhempi, tyhmempi ja tylsempi Suomi.

Atte Jääskeläinen
Johtaja, vastaava päätoimittaja
Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta