Erityisryhmiä houkutellaan pitämään huolta terveydestään

Kunnat koettavat kaikin tavoin innostaa asukkaitaan liikkumaan ja huolehtimaan terveydestään. Monissa kunnissa porkkanana käytetään erilaisia liikuntakortteja. Riihimäellä on jo käytössä ikäihmisiä varten seniorikortti, ja keväällä kokeillaan erityisliikuntakorttia.

erityisliikunta
Uimareita Tervakosken uimahallin altaassa
Ville Välimäki / Yle

Riihimäki haluaa monien muiden kuntien tavoin edistää vammaisten ja pitkäaikaissairaiden terveyttä erityisliikuntakortilla. Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikajaosto päätti erityisliikuntakortista viime viikolla kuntalaisaloitteen pohjalta.

Erityisliikuntakortti otetaan käyttöön Riihimäen uimalassa kokeiluluontoisesti helmikuun alusta. Kortin tarkoituksena on innostaa vammaisia ja pitkäaikaissairaita liikkumaan nykyistä enemmän, kertoo Riihimäen vs. liikuntapäällikkö Eeva Saarinen.

– Kortilla pääsee edullisemmin uimaan tai käyttämään uimahallin kuntosalia. Uimalaan pääsee kortilla arkipäivisin aamukuudesta iltakuuteentoista.

Saarinen muistuttaa, että erityisliikuntakortti myönnetään hakemusten perustella.

– Jos uimaan tullessa tarvitsee esimerkiksi apua tai neuvoja sopivien kuntouttavien liikkeiden kanssa, niin silloin kannattaa kääntyä kaupungin erityisliikunnanohjaajan puoleen. Häneltä saa sitten spesiaalineuvoja ja kuntoutumisohjeita myös kuntosalille.

Seniorikortti otettu hyvin vastaan

Riihimäen uimalassa on käytössä jo seniorikortti, joka otettiin käyttöön elokuussa.

– Seniorikortti on otettu vastaan positiivisesti, kertoo vs. liikuntapäällikkö Eeva Saarinen.

Omatoimiseen liikunnanharrastamiseen tarkoitettua seniorikorttia on hankittu jo viisisataa kappaletta. Saarisen mukaan ikäihmiset käyttävät korttia ahkerasti, mikä näkyy heidän uintikertojensa lisääntymisenä.