1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Finnwatch: Tokmannin tavarantoimittaja polkee ihmisoikeuksia – Tokmanni: Osto oli kertaluonteinen

Finnwatchin mukaan Tokmanni on ollut osallisena ihmisoikeusloukkauksissa, joita on tapahtunut kahdella tehtaalla Thaimaassa. Toisessa valmistetaan lastenhoitotuotteita, toisessa hedelmäsäilykkeitä, joita Tokmanni tuo Suomeen.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

Kauppaketju Tokmannin vastuullisuusvalvonta on pettänyt, sanoo kansalaisjärjestö Finnwatch ja viittaa Tokmannin Thaimaasta maahantuomiin mangosäilykkeisiin ja lastenhoitotuotteisiin. Niitä on valmistettu tehtaissa, joissa Finnwatchin mukaan poljetaan työntekijöiden oikeuksia.

Finnwatchin raportti perustuu kahden tehtaan työntekijähaastatteluihin. Niistä selviää, että toisen tehtaan siirtotyöntekijöitä on velkaannutettu työhönpääsymaksuilla. Toinen tehdas puolestaan maksaa laittoman alhaisia palkkoja.

Finnwatchin mukaan kyse on kolmesta ostoerästä. Viime vuoden lokakuussa Tokmanni osti lastenhoitotarvikkeita, jotka jouduttiin tuhoamaan laatuongelmien takia. Uusi tuote-erä hankittiin tämän vuoden toukokuussa. Tammikuussa 2015 Tokmanni osti erän mangosäilykkeitä.

Tokmanni ilmoitti iltapäivällä, että kyseiset ostot ovat kertahankintoja, eikä yhtiö hyväksy pakkotyövoiman tai lapsityövoiman käyttöä.

Toimitusjohtaja Heikki Väänänen sanoo, että Tokmanni haluaa toimia vastuullisesti kaikessa toiminnassaan. Yritys aloitti pari vuotta sitten laajan hankintatavan muutoksen, ja vastuullisuusasioiden hoitoakin on tehostettu. Muutostyö vie kuitenkin aikansa, sanoo Tokmanni.

– Ajamme Finnwatchin kanssa samaa asiaa, korostaa Väänänen.