Ruokatalo hioo jouluruokien makua tarkkaan – Lanttulaatikon oudosta mausta tulee heti palautetta

Saarioisten tehtailla valmistuu jouluksi yli viisi miljoonaa erilaista tuotepakkausta. Laatikoiden valmistus alkaa heti kesälomien jälkeen.

talous
Paistettuja maksalaatikoita rivissä
Petri Aaltonen / Yle

Ruokatalo Saarioinen on aloittanut joulun suunnittelun helmikuussa. Joulusesonki kruunaa koko vuoden. Yrityksen liikevaihto kasvaa yhden kuukauden aikana 50 prosenttia.

Saarioisten ruokatehtaan kyltti ja tehtaanportti.
Saarioisten mukaan asiakkaat haluavat jouluruokansa samanlaisina vuodesta toiseen.Petri Aaltonen / Yle

Saarioinen on Suomen johtava jouluruoan valmistaja. Täksi jouluksi ruokatalo valmistaa yli 5 miljoonaa erilaista tuotepakkausta.

Saarioisilta ilmestyy vuodessa kymmeniä uutuustuotteita, mutta täksi jouluksi vain yksi: luumukiisseli 500 gramman rasiassa. Tämä kertoo, että useimmat suomalaiset haluavat jouluruoat samanlaisina vuodesta toiseen.

– Tuntuu, että ehkä tämä maailman myllerrys on saanut aikaan sen, että tänä vuonna perinteisyys on tosi vahvasti läsnä, sanoo Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka.

Lantun rakenne vaihtelee vuodesta toiseen

Asiakkailta tulee palautetta heti, jos joululaatikko maistuu toisenlaiselta kuin ennen. Tehtaalle maun pitäminen samanlaisena vuodesta toiseen voi olla vaikeaa.

– Meidän raaka-aineemme, peruna, porkkana ja lanttu, kasvavat kaikki pellossa ja niiden rakenteeseen voi vaikuttaa jopa menneen kauden säät eli onko ollut sateista vai vähän sateita, sanoo tehtaanjohtaja Anu Lempinen.

Anu Lempinen
Tehtaanjohtaja Anu Lempisen mukaan menneen kauden sää voi vaikuttaa jouluruuan raaka-aineiden makuun.Petri Aaltonen / Yle

Saarioisten Kangasalan Sahalahden tehtaalla vanhaa tuttua makua haetaan muun muassa sillä, miten raaka-aineet keitetään ja paistetaan. Myös jatkuva maistaminen on tärkeässä roolissa. Kaikki pakkausalueella toimivat henkilöt käyvät kahden vuoden välein maku- ja hajutestissä.

Sokkotestissä maistetaan viisi erilaista makua: suolainen, makea, hapan, umami ja neutraali maku. Myös tehtaanjohtaja itse käy säännöllisesti makuja tarkistamassa.

– Näin joulun aikaan käyn vähintään kerran viikossa maistamassa tuotetta. Joulu on kuitenkin meille se kaikkein tärkein sesonki, Lempinen sanoo.

Maksapuuron keittäjä vie työt kotiin jouluna

Työntekijä Katja Lindell.
Katja Lindellin työhön kuuluu maksapuuron maistelua.Petri Aaltonen / Yle

Myös maksapuuroa keittävä Katja Lindell on makutestit läpäissyt. Hän maistaa tuotetta säännöllisesti myös ennen kuin se menee uuniin.

– Esimerkiksi riisin laaduissa on sen verran eroja, että makuja tulee pelkästään niistäkin, Lindell sanoo.

Laatikoiden valmistus Sahalahden tehtaassa alkaa heti kesälomien jälkeen. Joulun alla tehdas siirtyy kolmeen vuoroon. Lindell on tullut töihin aamukuudelta yövuorolaisen jäljiltä täyttä häkää pyörivälle tuotantolinjalle.

Toisin kuin moni muu, jouluna Lindell vie työt kotiin, mutta tekee sen mielellään. Joulupöytä täyttyy oman tehtaan tuotteista.