Joulun ruokaperinteet ovat rakentuneet sen mukaan mitä oli helposti saatavilla

Alueiden erot maistuvat pieninä vivahteina joulun ruokapöydissä. Pöytään on aikanaan päätynyt erityisen paljon sellaisia raaka-aineita, jotka ovat olleet helposti saatavilla.

Kotimaa
Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Biskop kokkaa porkkanalaatikkoa.
Juha Kemppainen / Yle

Marttojen Tuija Biskop on herkutellut joulupöydissä niin Keski-Pohjanmaan kuin Etelä-Pohjanmaan puolella. Hänen mukaansa tarjoilu on pitkälti samanlainen kinkkuineen ja perinteisine laatikoineen.

– Makaronilaatikko tulee mieleen ensimmäisenä erona, kun muistelen lapsuuttani Etelä-Pohjanmaalla. Siinä ei ollut lihaa, vaan pelkästään makaronia ja munamaitoa. Sitä ei syödä täällä Keski-Pohjanmaalla, toteaa Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Biskop.

Kala kuuluu moneen joulupöytään ympäri Suomea, mutta erityisen paljon kalavaihtoehtoja on päätynyt tarjoiluun rannikkoseuduilla. Esimerkiksi lounaassa yksi jouluherkku on hauki.

Idässä on leivän ohella joulunakin tarjolla monenlaisia piiraita, esimerkiksi karjalanpiirakoita.

Helena Velin, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

– Perinteisiin on vaikuttanut aika pitkälle se, mitä on ollut saatavilla. Esimerkiksi siellä, missä vesi on lähellä, on syöty enemmän kalaa.

Pohjoisessa poroa, idässä piirakoita

Paikalliset jouluherkut ovat matkanneet ympäri Suomea ja perinteet ovat sekoittuneet – erityisesti silloin, kun saman katon alle on muutettu eri puolilta maata.

Omia alueellisia vivahteita löytyy kuitenkin edelleen. Muun muassa perunalaatikoissa, juustoissa ja leivissä on eroja. Pohjoisessa tarjolla on paljon poroa ja idässä piirakoita.

– Idässä on leivän ohella joulunakin tarjolla monenlaisia piiraita, esimerkiksi karjalanpiirakoita, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n järjestöpäällikkö Helena Velin.

Esimerkiksi hämäläiseen joulupöytään kuuluu perinteisesti munajuusto.

– Varsinais-Suomeen liitetään puolestaan kotimakkarat, esimerkiksi peruna- ja laukkamakkara, kertoo Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.