1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Haapajärvelle perustetaan turvapaikanhakijalasten ryhmäkoti

SOS-Lapsikylä on perustamassa yksin Suomesta turvapaikkaa hakevien lasten ryhmäkotia Haapajärvelle Oksalan kylän Kurkelan majataloon. Sinne voidaan vastaanottaa 14 lasta ensi vuoden alussa.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Haapajärvelle ollaan perustamassa ryhmäkotia Suomeen yksin tulleille turvapaikanhakijalapsille. SOS-lapsikylän ylläpitämään ryhmäkotiin voidaan ottaa 14 lasta ensi vuoden alusta. Ryhmäkoti avataan Haapajärven Oksalan kylän Kurkelan majataloon ja se työllistää 13 henkilöä.

Vihannin SOS-lapsikylän johtajan Sinikka Loukusan mukaan rakennukseen tehdään vielä viranomaisten tarvittavat tarkastukset, mutta muuten perustamistyöt ovat täydessä vauhdissa.

– Lasten vastaanottokeskuksia pitää saada nyt nopeasti pystyyn, luonnehtii Loukusa.

Tarve ryhmäkotien perustamiselle on suuri, sillä Suomeen on saapunut tänä vuonna noin 2700 turvapaikanhakijalasta ilman huoltajaa. Suurin osa yksin tulevista lapsista on 15–17-vuotiaita, mutta nuorimmat ovat jopa alle 10-vuotiaita.

Eniten lapsia Suomeen on tullut Afganistanista, Irakista, Somaliasta ja Syyriasta.

Ryhmäkodin perustamisesta järjestetään kaikille avoin keskustelutilaisuus Haapajärven kaupungin valtuustosalissa 4.1.2016 klo 18.00-19.30.