1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupan liitto: Työntekijöiden määrä ei ainakaan vähene – PAM: Lähikaupat liipaisimella

Sekä kaupan ala että työntekijäjärjestön mielestä vähittäiskaupan aukiolojen vapauttamisen työllisyysvaikutukset ratkaisee maan talouskehitys. Kaupan liitto pitää vapauttamista myönteisenä työllisyydelle, työntekijäjärjestö PAM ei usko työpaikkalisäyksiin.

Kotimaan uutiset
Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.
Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala vieraili Ylen tv-uutisissa keskustelemassa vähittäiskaupan aukioloaikojen vapauttamisesta.

Kaupan edunvalvontajärjestö Kaupan liitto pitää aukioloaikojen vapauttamisen vaikutuksia pelkästään myönteisinä. Liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkalan mukaan uudistuksen työllistävästä vaikutuksesta on vaikea sanoa mitään varmaa. Lakimuutoksen vaikutukset ratkaisee maan taloustilanne, joka on johtanut myös siihen, että myös kaupat ovat vähentäneet työntekijöitä.

– Tässä tilanteessa ainakin sen voi sanoa, että muutoksen myötä kaupan alan työntekijöiden määrä ei vähene, arvioi toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Pekkala korostaa, että kaupan ala on iso työllistäjä ja prosentin muutokset merkitsevät useita tuhansia työpaikkoja. Liitto ei ole kuitenkaan esittänyt eduskunnalle lukuja lakimuutoksen työllisyysvaikutuksista.

Eurot jaetaan kauppojen kesken uudelleen

Kaupan alan työntekijäjärjestö PAM:n puheenjohtaja Ann Selinin mukaan hallituksen esitystä on leimannut muun muassa työllisyysarvioiden puuttuminen. Selinin mukaan he ovat seuranneet edellisiä kaupan aukiolon vapautuksen vaikutuksia. Työtuntien lisäykset eivät näy lisätyöpaikkoina.

Kauppa on erittäin tehokas työvuorosuunnittelija kovassa kilpailussa

Ann Selin

– Kauppa on erittäin tehokas työvuorosuunnittelija kovassa kilpailussa ja kun eurot vain jaetaan kauppojen kesken toisella tavalla, mitään takeita lisätyöpaikoista ei ole, puheenjohtaja Selin summaa alkuvuodesta voimaan tulevaa muutosta.

PAM:n arvion mukaan Suomen aukiolosääntely on jo nyt Euroopan väljimpiä ja nyt liitytään Ruotsin seuraan vapauttamalla vähittäiskaupan aukiolo sääntelystä.

Lähikaupan työpaikkoja liipasimella

Puheenjohtaja Selinin arvion mukaan laki heikentää lähipalveluita sekä palvelua kaupoissa. Selin arvioi, että liipaisimella on Salet, Siwat ja Alepat sekä niiden työpaikat. Toinen huono vaihtoehto lähikaupoille on nostaa hintoja.

Kaupan liiton Pekkala uskoo, että hyvillä paikoilla olevat lähikaupat pärjäävät kilpailussa.

Edessä on iso yt-kierros kaupan alalla, joka työllistää yli 250 000 työntekijää.

– Yt-rumba alkaa joka tapauksessa. Nuppikohtaisesti pitää selvittää, voiko yksinhuoltaja tulla yöllä töihin, Selin toteaa.

Yt-neuvotteluissa ei vähennetä työpaikkoja vaan järjestellään työtehtäviä ja -aikoja uudelleen. Myös yksin kaupassa työtä tekevien turvallisuutta pitää miettiä uudestaan.

Tilanne on Selinin mukaan hyvin erilainen eri puolilla maata. Selinin mukaan esimerkiksi Lapissa kaupat ovat eri tavalla auki kuin pääkaupunkiseudulla.

Lue seuraavaksi