Koululaiset heiluttivat sirppiä ja tekivät lyhteitä – määränpäänä Lontoo

Joensuulaisen Pielisjoen koulun 9B luokka on päättänyt lähteä yläkoulun päätteeksi matkalle Lontooseen. Matkakassaa ja reissurahoja tienataan porukalla muun muassa itse niputettuja kauralyhteitä kaupaten - ja kauppa käy!

kaura
Kaksi yläkoulun poikaa kauppaa kauralyhteitä kaupan edessä joulukojussa.
Siru Päivinen / Yle

Joensuussa kaupan edessä on punavalkoinen myyntikoju, jossa kaksi kohteliasta yläkoululaista kauppaa kauralyhteitä, joulukransseja ja iloiseksi maalattuja katuharjoja. Pielisjoen koulun 9B:n oppilaat ovat päättäneet päästä Lontooseen yläkoulun loppuessa.

– Lontoo kiinnostaa kovasti, varmaan kaikki meidän luokkalaisista sen verran jo englantia osaa, että pärjäillään. Englannin opettaja on lähdössä mukaan matkalle, joten selusta on turvattu, kertoo myyntivuorollaan Karsikossa kaupan edessä matkakassaa kartuttamassa oleva Miika Ratilainen.

Sirppi tutuksi kaurahalmeessa

9B:n luokanohjaaja Jari Heiskanen ehdotti oppilaille lyhdeprojektia ja siihen tartuttiin heti innolla kiinni. Oppilaat ovat Heiskasen isän ohjeistamana leikanneet kauran sirpillä kuivumaan loppukesästä. Syksyllä he sitoivat kaurasta lyhteitä, pussittivat ne ja laittoivat pusseihin itse laatimansa mukavan etiketin mukaan.

– Sirpillä kauran leikkaaminen oli uusi juttu. Näitä lyhteitä piti napakasti sitoa, että nippu se kestää kasassa, Miika Ratilainen kertoo.

Myös oppilaiden vanhempia on ollut mukana auttamassa nuoria, mutta päävastuu myyntituotteista ja -työstä on oppilailla itsellään.

– Kyllä tähän kaikki osallistuvat meidän luokalta. Koska Lontooseen ei ihan pikkurahoilla pääse, jaettiin rahan hankkiminen useammalle vuodelle, Veikka Kalasniemi sanoo.

Oppilaat myyvät lyhteitä jo toisena jouluna peräkkäin. Kauppa on käynyt hyvin ja tuote on ollut mieluisaa myydä.

– Hyvää palautetta tässä saa. Jotkut ostavat useita lyhteitä. Jotkut ovat meidän asiakkaina kuulema jo toista kertaa, Miika Ratilainen kertoo hymyillen.