1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulumarkkinat

Porosipsejä, ilmakuivattuja nakkeja ja pähkinöitä – Joulutori hemmottelee herkkusuuta

Tampereen joulutorilta löytyvät niin suomalaiset ikiaikaiset herkut kuin Keski-Euroopasta meille rantautuneet uudet jouluruokaperinteet.

joulumarkkinat
Pussillinen porosipsejä
Porosipsit ovat uutuus Lapinherkkujen hyllyssä.Jukka Töyli / Yle

Herkkusuu ei selviä kierroksesta Tampereen joulutorilla vähin ostoksin. Kojuista leijuu herkullisia tuoksuja, ja monella tiskillä on tarjolla maistiaisia. Torilta saisi helposti hankittua vaikka kokonaisen aterian emmeet.

Vaikka Lapinherkkujen kojusta löytyy kalaa monessa muodossa ja esimerkiksi leipäjuustoa tykötarvehilloineen, on poro tänäkin vuonna kysytyin tuote. Perinneherkkuun tarjoillaan myös uudenlaista tuntumaa.

– Poro on leppäsavustettu, ilmakuivattu ja sitten siivutettu sipseiksi. Porosipsit sopivat pikkusuolaisena naposteltaviksi tai vaikka retkeilijöille, Leena Rissanen esittelee.

Paahdettuja pähkinöitä joulutorin myyntikojussa.
Pähkinät paahdetaan kuparipannulla. Tuoksu leviää kauas.Jukka Töyli / Yle

Pohjoisen herkut ovat Tampereen joulutorilla perinne, mutta niin ovat myös saksalaiset leivonnaiset ja Keski-Euroopan toreilta tutut paahdetut pähkinät.

– Jo siinä vaiheessa kun toria vasta rakennetaan ja saksalaiset testaavat kuparipannujaan, tuoksu leviää laajalle. Silloin on aina pakko tulla heti hankkimaan maistiaisia, nauraa joulutorin tuottaja Rami Lehtinen pähkinätiskin äärellä.

Makkaroita myyntitiskillä
Makkarat tekevät kauppansa, ja omituinen ulkomuoto saattaa jopa olla ostoperuste.Jukka Töyli / Yle

Saksan-tuliaisia löytyy myös Jutta Alajärven tiskiltä. Torikävijät ovat uskaltaneet napata kiinni maistiaismahdollisuudesta, ja ilmakuivattujen nakkien ja makkaroiden kauppa on käynyt hyvin. Edes tuotteiden rujo ulkomuoto ei ostajia arveluta.

– Paksuinta makkaraa on ostettu juuri erikoisen ulkonäön takia, Alajärvi hymyilee.

Kahvipaketteja
Tummapaahtoiset kahvit tekevät parhaiten kauppansa.Jukka Töyli / Yle

Vaaleapaahtoisen kahvin nimeen vannovan kansan kassiin pakataan jouluksi toisenlaista juotavaa. Tampereen paahtimon kojulla tekee parhaiten kauppansa etiopialainen tummapaahto.

– Sen kaveriksi ostetaan paahtimolla itse tehtyjä suklaakonvehteja. Makusiirappien kanssa ollaan epäileväisempiä, niitä on mennyt vasta muutama pullo, kertoo Riikka Päiväläinen.

Joululaatikoita
Perinnelaatikoiden asema suomalaisessa joulupöydässä ei hevin horju.Jukka Töyli / Yle

Vaikka erikoisherkut käyvät kaupaksi, ei suomalainen joulunviettäjä ole luopumassa perinteistä juhlapöydässään. Siksi joulutoriltakin löytyy tiskin täydeltä tuttua ja turvallista. Kauppahallin kotiruoan kojulla Sirkka Väkiparta myy laatikkokimaraa, joulukaloja ja saaristolaisleipää.

Perinnetarjottaviin myyjätär kertoo luottavansa myös omassa joulupöydässään.

– Kaikki laatikot ja ilman muuta kylmäsavulohi sieltä on ehdottomasti löydyttävä, Sirkka Väkiparta sanoo.

Lue seuraavaksi