WTO jatkaa ikuisuusvääntöään – Yhdysvallat haluaa lopettaa 14 vuotta jatkuneet neuvottelut

Maailman kauppajärjestö WTO on kokoontunut loppuviikoksi Nairobiin Keniaan kursimaan kasaan kauppasopimusta, josta on neuvoteltu koko kuluva vuosituhat. Tiistaina alkanut ministerikokous yrittää yhä saattaa loppuun Dohassa vuonna 2001 aloitettua kauppaneuvottelukierrosta. Kovin kummoista tulosta ei odoteta tälläkään kertaa.

Ulkomaat
WTO:n johtaja Roberto Azevedo puhuu WTO:n kymmenennen kokouksen avajaisissa.
WTO:n johtaja Roberto Azevedo puhuu WTO:n kymmenennen kokouksen avajaisissa.Daniel Irungu / EPA

NairobiMarraskuussa 2001 terroristit olivat vain pari kuukautta aiemmin iskeneet Yhdysvaltoihin, kun Maailman kauppajärjestö WTO kokoontui Persianlahden pikkuisen Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Yhdysvallat tarvitsi sympatiaa ja maailma yhtenäisyyttä, ja se heijastui myös kauppaministerien kokousmielialaan.

Dohan kokouksessa WTO:n jäsenmaat päättivät kaataa maailmankaupan esteet ja saada tavarat liikkumaan vapaasti. Tavoite oli kunnianhimoinen ja optimistinen, mutta tuloksena oli 14 vuoden umpikuja.

Tänään tiistaina Kenian pääkaupungissa Nairobissa alkaneessa ministerikokouksessa yritetään yhä saattaa päätökseen Dohassa aloitettu neuvottelukierros. Tosiasiassa neuvottelut koskevat vain pientä osaa siitä. Kummoisia tuloksia ei odoteta.

– Tämä on aika levällään. Tilanne on nyt sekavampi kuin kaksi vuotta sitten, arvioi neuvotteluihin osallistuva ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osaston päällikkö Markku Keinänen.

Haluttiin sopuun kaikesta

Vuonna 2013 Indonesian Balilla WTO sai aikaan ensimmäisen varsinaisen sopimuksen sitten 1990-luvun. Silloin sovittiin muun muassa kaupan menettelyjen helpottamisesta, joka oli osa Dohan pakettia.

Markku Keinänen Nairobissa.
Ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osaston päällikkö Markku Keinänen.Jenny Matikainen / Yle

Keinäsen mukaan nytkin on toivoa joidenkin asioiden sopimisesta.

– Siihen tarvitaan neuvotteluteknistä työtä ja poliittista tahtoa. Nyt on vaikea lukea ilmapiiristä, onko jälkimmäistä.

WTO:ssa pidettiin vuosia kiinni säännöstä, jonka mukaan mistään ei sovita, ellei kaikesta sovita. Kun kaikesta ei päästy sopuun, mistään ei päätetty. Säännöstä poikettiin vasta Balilla. Nairobista toivottaisiin nyt vastaavaa osasopimusta.

Mistä Nairobissa voidaan päästä sopuun?

Keinäsen mukaan Nairobin minipaketti voisi sisältää maatalouden vientikilpailuun liittyviä asioita, kuten vientitukien poistamisen. Lisäksi sopuun voitaisiin päästä joistain kaikkein vähiten kehittyneitä maita koskevista asioista, kuten alkuperäsääntöjen helpottamisesta.

Sopimusta voidaan odottaa myös informaatioteknologian kaupasta. Se olisi Dohan kierroksen ulkopuolinen, usean WTO-maan välinen sopimus. Mahdollinen sopimus kattaisi merkittävän määrän alan tuotteita, joille saataisiin tulliton maahanpääsy.

Sen sijaan pitkään toivottua ympäristöalan sopimusta Nairobissa ei saada aikaan, Keinänen arvioi.

Junnaaminen ajaa sopimaan muualla

Suomi on pitänyt WTO:n puitteissa tehtyjä sopimuksia ensisijaisena keinona edetä kauppasopimuksissa.

Ongelmallisena on kuitenkin pidetty sitä, että niin kauan kuin Dohan kierros jatkuu, WTO:n neuvottelupöytään ei voida tuoda uusia aiheita.

Tämän vuoksi joistain aiheista on neuvoteltu sopimuksia vain joidenkin WTO-maaryhmien välille.

Monenvälisten neuvottelujen takkuaminen onkin ajanut valtioita kohti kahden- tai useanvälisiä kauppasopimuksia WTO:n ulkopuolella. Tyynenmeren maat kuten Yhdysvallat, Japani, Meksiko ja Kanada neuvottelivat lokakuussa sopimuksen, joka kattaa 40 prosenttia maailmantalouden tuotannosta. EU ja Yhdysvallat ovat yrittäneet neuvotella vastaavaa keskinäistä TTIP-kauppasopimusta.

Nairobi näyttää suunnan

Keinäsen mukaan Nairobin neuvottelujen lopputuloksessa on olennaista, tuleeko loppujulistukseen mainintaa Dohan kierroksen jatkosta. Yhdysvallat sanoi maanantaina ensimmäistä kertaa julkisesti (siirryt toiseen palveluun), että se haluaa Dohan pois päiväjärjestyksestä.

– Yhtenä ryhmänä neuvottelevan EU:n kanta on, että Dohan aiheista voidaan jatkaa keskustelua, jos neuvotteluihin voi tuoda myös uusia aiheita. Kehitysmaat taas ajattelevat yhä neuvottelevansa vain ja ainoastaan Dohan sisällöstä.

Dohan sopimuksella haluttiin parantaa erityisesti vähiten kehittyvien maiden pääsyä markkinoille. Ongelmaksi osoittautuivat nousevat taloudet, kuten Kiina, Brasilia ja Intia, joilta rikkaat maat ovat odottaneet suurempaa vastuuta kuin ne ovat suostuneet ottamaan.

Voiko Pariisin henki auttaa?

Terroristi-iskun varjossa syntynyttä Dohan kierrosta saattohoidetaan nyt maailmassa, johon terrorismi on tullut jäädäkseen. Ilmapiiri on muutenkin latistunut. Dohassa ei vielä tiedetty, että muutaman vuoden päästä talousromahdus imisi vuorotellen mehut sekä Yhdysvalloista että Euroopasta.

Toisaalta ilmastosopimus osoitti, että koko maailma voi yhä päästä sopuun tärkeistä asioista. Keinäsen mukaan Pariisin henkeä on yritetty puhaltaa ilmaan.

– Toinen henkinen kannustin on, että kokous on nyt ensimmäistä kertaa Afrikassa. Voiko WTO epäonnistua täällä vähiten kehittyneiden maiden osalta? Keinänen pohtii.

Järjestön menneisyyden perusteella sitä mahdollisuutta on vaikea sulkea pois.