Iranin ydinsopimus etenee – YK-järjestön ydinasetutkinta lopetettiin

Atomienergiajärjestö IAEA lopetti Iranin ydinaseohjelmaa koskevan tutkintansa. Iran ilmoitti rajoittavansa ydinohjelmaansa ja länsimaat varautuvat purkamaan talouspakotteita.

Ulkomaat
Atomienergiajärjestö IAEA:n johtaja Yukiya Amano kertoi tiistaina Wienissä päätöksestä lopettaa Iranin ydinohjelman tutkinta.
Atomienergiajärjestö IAEA:n johtaja Yukiya Amano kertoi tiistaina Wienissä päätöksestä lopettaa Iranin ydinohjelman tutkinta.Roland Schlager / EPA

YK:n atomienergiajärjestö IAEA päätti tiistaina lopettaa Iranin ydinohjelmaa koskevan tutkintansa. Iran lupasi pian ilmoituksen jälkeen toteuttaa loputkin heinäkuussa sovitut rajoitukset ydinohjelmalleen.

– Me aiomme toteuttaa tämän prosessin kahdessa tai kolmessa viikossa, sanoi Irania IAEA-järjestössä edustava Reza Najafi.

Atomienergiajärjestön päätös oli tärkeä askel sille, että Iranin ydinohjelmasta heinäkuussa solmittu sopimus etenee myös käytännössä. Nyt YK, Yhdysvallat ja EU varautuvat poistamaan omat talouspakotteensa.

IAEA lopetti tutkinnan, mutta jatkaa valvontaa

Atomienergiajärjestö tutki vuosien ajan sitä, pyrkikö Iran rakentamaan salaa ydinaseen. Nyt IAEA:n 35 valtiota edustava johtokunta totesi, että asia on loppuun käsitelty.

Päätös tehtiin siitä huolimatta, että järjestö ei saanut kaikkea tarvitsemaansa tietoa Iranin ydinohjelmasta. Iran ryhtyi tekemään yhteistyötä IAEA:n tarkastajien kanssa vasta heinäkuussa ydinsopimuksen solmimisen jälkeen.

Järjestö valvoo kuitenkin yhä sitä, että Iran pysyy heinäkuussa solmitussa sopimuksessa, eikä ryhdy enää kehittelemään ydinasetta.

Iran lupasi heinäkuussa rajoittaa tuntuvasti ydinohjelmaansa vastineena sille, että YK, länsimaat, Venäjä ja Kiina luopuvat sitä vastaan suunnatuista pakotteista ja asekaupparajoituksista.

Iran edisti ydinasetta vuoteen 2009

IAEA:n loppuraportin mukaan Iran todella edisti ydinasetta ennen vuotta 2003 ja osittain jatkoi kehittelyään vuoteen 2009 saakka. Järjestön mukaan kysymys oli lähinnä alustavasta tutkimuksesta.

Se ei löytänyt todisteita sille, että Iran olisi varsinaisesti muokannut uraania tai plutoniumia ydinasetta varten.

Iranin on nyt rajoitettava ydinohjelmaansa, jotta heinäkuussa solmittu sopimus pysyy voimassa. Tämän jälkeen IAEA:n on todettava, että Iran on noudattanut sopimusta. Ilmoitusta odotetaan alkuvuodesta 2016.

Ilmoitus on ehtona sille, että YK, Yhdysvallat ja Euroopan unioni poistavat talouspakotteensa. Jos Iran rikkoo jatkossa sopimusta, pakotteet palaavat jälleen voimaan.

Sopimuksen mukaan Iranin on vähennettävä uraanin rikastamiseen tarvittavia sentrifugeja hieman yli kuuteentuhanteen ja muutettava Arakissa sijaitsevaa ydinvoimalaansa niin, ettei sitä voi käyttää ydinasemateriaalin laajamittaiseen valmistamiseen.

Lähteet: Reuters, AFP