Veroja pakoilevien eläkeläisten asema vaikeutuu – verosopu Espanjan kanssa syntyi

Osa Espanjassa asuvista suomalaiseläkeläisistä on tähän asti hyötynyt merkittävästi Espanjan verotuskäytännöistä. Uuden sopimuksen myötä Suomi voi verottaa kaikkia Espanjaan maksettavia eläkkeitä.

politiikka
Uimaranta.
Manuel Brugue / EPA

Tänään allekirjoitetun Suomen ja Espanjan välisen uuden verosopimuksen myötä Suomen verottamisoikeus laajenee. Nykyisen sopimuksen mukaan Suomi on saanut verottaa vain julkisesta palveluksesta maksettavia eläkkeitä.

Kolmen vuoden eläkkeitä koskevan siirtymäajan jälkeen Suomi saa verottaa myös muita Suomesta Espanjaan maksettavia eläkkeitä. Suomessa maksettavasta eläkkeestä vähennetään Espanjassa maksettu vero.

Sopimus on vielä hyväksyttävä molempien maiden parlamenteissa. Sopimusta neuvotelleen hallitusneuvos Antero Toivaisen mukaan uuden sopimuksen soveltaminen alkaisi aikaisintaan vuoden 2017 alusta. Siirtymäajan jälkeen eläkkeitä koskeva verotus muuttuisi tällöin vuoden 2020 alussa.

Espanjaan ei voi enää muuttaa verotusta pakoon

Nykyinen verosopimus on vuodelta 1967 ja Suomi on toivonut erityisesti eläkkeen verottamista koskevien määräysten uudistamista.

Toivaisen mukaan vanha sopimus on mahdollistanut tilanteen, jossa muuttamalla Suomesta Espanjaan pääsee eroon Suomen verotuksesta, vaikka eläkemaksut ovat olleet vähennyskelpoisia sekä työnantajalle että työntekijälle.

– Se on kohtuutonta, jos verotusta ei voida toteuttaa eläkkeen maksutapahtuman yhteydessä, Suomen verosopimusten pääneuvottelijana toimiva Toivainen kertoo.

Ensimmäisiä kertoja verosopimuksen epäkohtia pyrittiin oikaisemaan neuvotteluissa 90-luvulla, mutta eläkkeiden osalta maat pääsivät samalle sivulle vasta vuonna 2013 alkaneissa neuvotteluissa.

– Maiden kannat eläkkeiden verotusjaon suhteen olivat niin kaukana toisistaan, että aiemmin ei päästy eteenpäin. Vasta viime vuosien aikana kansainvälinen kehitys on mennyt siihen suuntaan, että myös lähdevaltion verotusoikeudelle saatiin ymmärrystä, Toivainen sanoo.

Suomi neuvottelee verosopimuksista parhaillaan myös paljon julkisuutta rikkaiden suomalaiseläkeläisten kautta saaneen Portugalin kanssa. Toivainen toivoo, että sopimuksen syntyminen Espanjan kanssa edesauttaa myös Portugalin sopimuksen syntymistä.