1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjassa turvapaikanhakijoilta löytynyt Isisin lippuja ja kuvia irtileikatuista päistä

Norjan turvallisuuspoliisi on lokakuusta lähtien tarkastanut turvapaikanhakijoiden kännyköistä ja tietokoneilta löytyviä tiedostoja. Turvapaikkayksikön johtajan mukaan hälyttävät löydöt eivät välttämättä kerro terroristikytköksistä, vaan niille voi olla monia selityksiä.

Assadin hallinnolla on vielä välinsä selvittämättä ääri-islamilaisen Isisin kanssa. Kuva: AP Graphics Bank

Norjan turvallisuuspoliisi PST on löytänyt turvapaikanhakijoiden älypuhelimista ja tablettitietokoneilta valokuvia ja videoita teloituksista sekä julmista rangaistuksista, kertoo Verdens Gang (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Lehden mukaan kuvissa esimerkiksi esiintyy ihmisiä, jotka pitävät käsissään irtileikattuja päitä ja käsiä. Toisissa kuvissa näkyy kuolleita lapsia sekä muita mahdollisia sodan, sotarikosten ja terrorismin uhreja.

Lisäksi PST on löytänyt turvapaikanhakijoiden matkatavaroiden joukosta lippuja ja symboleita, jotka viittaavat terroristijärjestö Isisiin sekä muihin terroristiryhmiin.

Norjan turvapaikkayksikön johtajan Erik Hauglandin mukaan turvapaikanhakijoiden kännyköistä löydetyille kaameille kuville voi olla useita selityksiä.

– Henkilö saattaa olla silminnäkijä ja hänellä voi olla halu näyttää, mitä hän on nähnyt. Henkilö on voinut taktisista syistä kantaa kulkureittinsä alueita hallitsevien terroristiryhmien symboleja, Haugland sanoi VG:lle.

– Hälyttävältä näyttäville asioille voi olla muitakin selityksiä kuin se, että henkilö tukee terroristijärjestöjä.

PST on auttanut lokakuusta lähtien Norjan maahanmuuttoviranomaisia tekemään turvapaikanhakijoiden turvallisuusselvityksiä.

Ongelmana on, että Norjan viranomaiset eivät tiedä juuri mitään maahantulijoiden taustoista. Lisäksi heidän henkilöllisyytensä voi olla epäselvä, Haugland kertoi VG:lle.

Hänen mukaansa PST on löytänyt turvapaikanhakijoiden joukosta kuitenkin vain pienen määrän huolestuttavia tapauksia.