1. yle.fi
  2. Uutiset

Luonnonvaratuottajien koulutus hyvässä vauhdissa Kemijärvellä

Lapissa kasvaa ja kasvatetaan monia luonnon raaka-aineita, joista voidaan jalostaa erilaisia tuotteita, elintarvikkeita tai vaikkapa kosmetiikkaa. Näin tehdään Kemijärvellä, missä luonnonvaratuottajien aikuiskoulutus on päässyt hyvään vauhtiin. Oppilaitoksesta yrittäjiksi valmistuville kaivataan yhteisiä tuotantiloja.

terveys
Tuula Saariniemi
Tuula Saariniemi ja monta purkillista lappilaista karpalosinappia. Hyvää kinkun päälle.Jorma Korhonen / Yle
Tuula Saariniemi
Tuula Saariniemi ja monta purkillista lappilaista karpalosinappia. Hyvää kinkun päälle.Jorma Korhonen / Yle

Yle Lapin vierailupäivänä tiloissa valmistui vaahtokarkkeja, maarianheinäsokeria, karpalosinappia ja puolukkapitoista kuohujuomaa. Hyvänmakuisia, suorastaan herkullisia.

Kaikkista raaka-aneista ei kuitenkaan voida valmistaa elintarvikkeita, sanoo projektipäällikkö Airi Pirttijärvi-Virtanen. Evira ja Tukes asettavat omat määräyksensä ja valvovat tuotantoa.

Luonto tarjoaa raaka-aineiksi muun muassa tutuimmasta päästä marjoja, sieniä ja yrttejä. Mutta myös erikoisemmat, kuten pakuri, pihka ja mahla ovat hyviä raaka-aineita.

– Kosmetiikkapuolella raaka-aineiden käyttömahdollisuus on paljon laajempaa, sanoo Airi Pirttijärvi-Virtanen. Hän puhuu marjoista, yrteistä, marjojen ja yrttien yhdistelmistä, sienten-kasvisten yhdistelmät ja paljosta muusta.

Lapin luonto erittäin aromikas

Pirttijärvi-Virtasen mielestä Lapissa on aivan erinomaista harjoittaa luonnonvaratoimintaa.

– Täällä kasvavat ja kasvatettavat raaka-aineet ovat aromikkaampia kuin etelässä. Ne sisätävät paljon enemmän ns. vaikuttavia aineita kuin Napapiirin alapuolella tuotetut, hän sanoo. Siksi oli myös luontevaa ruveta järjestämään Kemijärvellä alaa tukevaa opetusta. Luonnonvaratuottajia valmistuu tasaiseen tahtiin. Nyt meneillään oleva opetus on jatkoa aikoinaan Kemijärvellä virinneelle perusopetukselle.

Sanna haluaa luonnonvarayrittäjäksi

Hoitotyöstä opintovapaalla olevalla Tuula Saariniemellä on selvä näkemys tulevaisuudestaan. Hän kouluttautuu luonnonvaratuottajaksi ja haluaa yrittäjäksi.

Tuula myös tietää, että yksittäiselle yrittäjälle on haasteellista investoida tuotantotiloihin ja -välineistöön. Hän aloitti opiskelunsa vuosi sitten tammikuussa.

– Luonto ja luonnolisuus on minulle todella tärkeä asia ja haluaisin todella työllistää itseni luonnonvarayrittäjänä.

Tuula on jo kehittänyt saippuaa oman vuohen maidosta. Opetuksessa hän suuntautuukin juuri kosmetiikkapuolelle. Mutta toki karpalosinappiakin syntyy ja tulevaisuudessa paljon muutakin.

Kaupunki järjestämään tuotantotilat

Oppilaitos sekä nykyiset ja tulevat luonnonvarayrittäjät toivovat, että Kemijärven kaupunki auttaisi heitä menestymään. Kysymys on siitä, että kaupunki järjestäisi tuotantotilat koneineen ja laitteineen ja vuokraisi ne sitten yrittäjille yhteiskäyttöön.

– Se on oikeastaan ehto, että uskaltaa ylipäätänsä ryhtyä yrittäjäksi. Perusinvestoinnit ovat liian kalliit yksittäiselle yrittäjälle, sanoo Tuula Saariniemi.

Lue seuraavaksi