Analyysi: Republikaanien taisteluparit selvillä – Kansallinen turvallisuus huolettaa

Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush paransi otettaan republikaanien vaalitentissä Las Vegasissa. Hänen tiukin vastustajansa Donald Trump selvisi viidennen tv-väittelyn läpi entisillä puheillaan, joille yleisö Las Vegasissa muutaman kerran jopa buuasi. Kaikki yhdeksän kärkiehdokasta sanovat amerikkalaisten pelkäävän turvallisuutensa puolesta enemmän kuin koskaan.

Ulkomaat
Republikaanien väittely.
Lehdistö seuraa väittelyä lehdistöhuoneessa.Mike Nelson / EPA

Viides vaaliväittely keskittyi Yhdysvaltain turvallisuuspolitiikkaan. Ennen kaksituntisen väittelyn alkua ehdokkaista näki selvästi, että he jännittivät esiintymistä. Ensimmäisiin esivaaleihin on aikaa enää alle kaksi kuukautta.

Parin tunnin aikana republikaanien taisteluparit muodostuivat selvästi.

Kiinteistömiljardööri Donald Trump johtaa jo 40 prosentin osuudella republikaaniäänestäjien joukossa, mutta Texasin senaattori Ted Cruz on noussut ensimmäisen esivaalin, Iowan, suosion kärkeen. Cruzin itsevarmuus on kasvanut mittausten mukana entisestään.

Cruzin uho radikaalien islamistien pommittamisesta maan uumeniin tuli selväksi debatin aikana. Puheissa kuului selvästi, että hän kilpailee samoista äänestäjistä kuin Donald Trump.

Trump ei edelleenkään pysty keskustelemaan. Hän pysyi melko maltillisena, mutta kierrokset nousivat heti, kun hänen kantojaan kyseenalaistettiin.

Kun tiukkaa kritiikkiä esitti Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush, ei Trump enää pystynyt pidättelemään inhoaan. Hänen käyttäytymisensä alkoi yltää aggressiiviseksi ja puhe huutamiseksi.

– Et voi yltää presidentiksi pelkillä solvauksilla, sivalsi Bush.

*Floridan senaattori *Marco Rubio teki jälleen tasaisen vahvaa työtä. Hän on säilyttänyt selkeän esiintymisensä kaikkien tenttien ajan. Rubiolla on hyvät tiedot maailmanpolitiikasta ja hän on selvästi kiinnostunut ulkopolitiikasta.

Kaikki yhdeksän ehdokasta olivat yhtä mieltä siitä, että Yhdysvaltojen asema on historiansa heikoimmassa kunnossa Barack Obaman presidenttikausien ja päättämättömyyden takia.

– Isis on maailman etevin terroristijärjestö. Se osaa käyttää teknologista vahvuutta ja ujuttautua Yhdysvaltoihin käyttämällä hyväksi heikkouksiamme, sanoi Hewlett-Packardin entinen toimitusjohtaja Carly Fiorina ja sai raikuvat aplodit.

Toinen yhteinen uhka republikaaneille on demokraattien vahvin ehdokas, entinen ulkoministeri Hillary Clinton.

– Meidän on yhdistettävä voimat Hillary Clintonin kaatamiseksi. Muuten Yhdysvalloilla ei ole mitään tekoa maailmassa, varoitti ehdokkaista muun muassa Texasin senaattori Ted Cruz.