1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin asuntopomo: Turvapaikan saaneille ryhdytään vuokraamaan asuntoja vapailta markkinoilta

Helsingin omat vuokra-asunnot ovat loppumassa, mutta turvapaikan saaneet pitää asuttaa jotenkin. Ainoa ratkaisu saattaa olla asuntojen vuokraaminen vapailta markkinoilta verovaroin. Helsingin asunto-osaston karkeasti tekemän laskelman mukaan julkiset vuokrakulut nousevat ensi vuonna Helsingissä turvapaikkatilanteen vuoksi yli 10 miljoonalla eurolla.

Kaupungin vuokra-asuntoja Helsingin Herttoniemessä. Kuva: Yle

Helsingin kaupungin asunto-osaston päällikkö Markku Leijo arvioi, että turvapaikan saaneille saatetaan ryhtyä vuokraamaan asuntoja vapailta markkinoilta verorahoilla. Syynä tähän on se, että kaupungin omat vuokra-asunnot ovat loppumassa, mutta turvapaikan saaneet pitää asuttaa jotenkin.

Joulukuussa Helsingin kaupungin vuokra-asuntoa haki noin 15 000 kotitaloutta. Kaupungin asuntokannasta vapautuu vuosittain noin 2 500 vuokra-asuntoa.

Valtaosa turvapaikan tai oleskeluluvan saaneista pakolaisista siirtyy oletettavasti pääkaupunkiseudulle ja etenkin Helsinkiin. Leijon arvion mukaan Helsingin markkinoille tulee ensi vuoden aikana 2 500-3 000 uutta asunnon hakijaa. Asunnottomina he menevät asuntojonossa suoraan kärkeen.

On turha kuvitella, että tämän kokoinen joukko mahtuisi kunnallisiin vuokra-asuntoihin.

Helsingin kaupungin asunto-osaston päällikkö Markku Leijo

– On turha kuvitella, että tämän kokoinen joukko mahtuisi kunnallisiin vuokra-asuntoihin. Minun johtopäätökseni on, että vapaat markkinat on se väylä miten asuminen järjestetään, Leijo toteaa.

Hintalappu kaksinkertainen

Leijon mukaan aikataulu on jo niin tiukka, että kaupunki tuskin pystyy järjestämään edullisempaa asumisvaihtoehtoa. Nyt hintalappu uhkaa kasvaa kaksinkertaiseksi verrattuna tilanteeseen, jossa asunnot hommattaisiin kaupungin omasta asuntokannasta.

Asunto-osaston karkeasti tekemän laskelman mukaan julkiset vuokrakulut nousevat ensi vuonna Helsingissä turvapaikkatilanteen vuoksi yli 10 miljoonalla eurolla.

– Yksi vaihtoehto olisi se, että alkuvaiheessa järjestäisimme asuntolatyyppistä asumista siirtymävaiheessa asuntomarkkinoille, mutta päätöksiä tällaisesta ei ole vielä tehty. Hotelli- tai kriisimajoitus on poissuljettu vaihtoehto kalleutensa takia, Leijo sanoo.

En usko, että on ketään joka uskoo, että tämä hana laitetaan kiinni.

Helsingin kaupungin asunto-osaston päällikkö Markku Leijo

Nyt jos koskaan kannattaa ryhtyä asuntosijoittajaksi Helsingissä?

– Niin varmaan. Jos ajattelee sijoitusrahastoja, jotka ovat hankkineet asuntoja markkinoilta, ja jos ajatellaan tätä ilmiötä [turvapaikan saaneille vuokra-asuntoja vapailta markkinoilta], niin se tulee jatkumaan tulevaisuudessa. En usko, että on ketään joka uskoo, että tämä hana laitetaan kiinni. Enemmän skenaario on se, että maahanmuuttajien virta on pysyvä.

Leijo pitää asuntokysymystä lopulta toissijaisena asiana koko turvapaikkakriisissä.

– Ensisijainen kysymys on tietenkin se, että kuinka nopeasti heidän työllistyminen ja integroituminen yhteiskuntaan tapahtuu. Asuminen on vain yksi osa tätä asiaa.

Turvapaikan saaneiden asumisratkaisuista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)