SR: Ruotsin poliisilla laaja rekisteri romanikerjäläisistä – ohjeet kuvata ja kuulustella kaikki

Ruotsissa on paljastunut jälleen uusi poliisin pitämä rekisteri romaneista, tällä kertaa kerjäläisistä. Maassa syntyi valtava kohu laittomana pidetystä etnisestä romanirekisteristä kaksi vuotta sitten.

turvapaikanhakijat
Ruotsin poliisi tyhjensi laittoman romanileirin Malmössä 3. marraskuuta 2015.
Ruotsin poliisi tyhjensi laittoman romanileirin Malmössä marraskuun alussa.Drago Prvulovic / EPA

Ruotsin poliisi on jo vuoden ajan yksityiskohtaisesti kartoittanut maahan tulleita romanikerjäläisiä, vaikka heitä ei epäillä mistään rikoksista, paljastaa Ruotsin radio (siirryt toiseen palveluun). Tiedot on kerätty laajaan rekisteriin.

– Poliisi otti meistä kuvat ja saimme vastata moniin kysymyksiin. Se kesti puoli tuntia, kertoo Mariana, joka on kotoisin Etelä-Romaniasta.

Poliisin tiedustelupalvelu on viime vuoden aikana selvittänyt, kuinka suuri osa romanikerjäläisistä on ihmiskaupan uhreja, eli kuinka monia järjestäytyneet rikollisliigat ohjaavat. Selvityksen mukaan suurin osa kerjää vapaaehtoisesti.

Ruotsin radio on nyt saanut selville, että poliisin kartoitus ei perustunutkaan sen rekistereissä jo oleviin tietoihin, kuten rikostutkimuksiin ihmiskaupasta. Sen sijaan kaikki Ruotsin poliisit ovat salassa saaneet ohjeet, että romanikerjäläiset tulee kuvata ja heidän henkilöllisyystodistuksensa tarkistaa.

Ohjeiden mukaan poliisin tulee myös kysyä kerjäläisiltä, mistä he tulevat, miksi he ovat Ruotsissa, keiden kanssa he matkustavat ja heidän perheenjäsentensä nimet. Lisäksi romaneilta on kysytty auton rekisterinumeroa, ansiotuloja ja niin edelleen.

– Tämä on jälleen yksi tutkimus, joka perustuu etnisyyteen. Sanotaan, että se tehdään humanitaarisista syistä. Mutta tämä tuntuu olevan hyvin samantyyppinen rekisteri kuin Skånen poliisin rekisteri, sanoo romaniaktivisti Hans Caldaras Ruotsin radiolle.

Syksyllä 2013 paljastui, että Skånen poliisi oli koonnut rekisterin tuhansista eri puolilla Ruotsia asuvasta romanista. Listalla oli myös lapsia, jopa kaksivuotiaita.

Paljastuksesta syntyi valtava kohu, ja rekisteriä pidettiin laajasti laittomana. Syyttäjä ei kuitenkaan nostanut syytteitä poliiseja vastaan; hän katsoi, ettei rekisteri perustunut syntyperään.