Tekniikka tuli synnytyssänkyyn – katso video

Nykypäivän synnytyssänky on valovuosien päässä varhaisista edeltäjistään. Sähkökäyttöiset säädöt, monikäyttöisyys ja nykypäivän teknologia ovat tulleet sänkyyn helpottamaan kätilön ja synnyttäjän työskenteleyä.

Kotimaa
Hoitaja esittelee synnytystuolia.

Kun kokkolalainen Arja Sutinen-Herranen aloitti kolmisenkymmentä vuotta sitten kätilön hommat, sänkyjen korkeutta ei voinut säätää. Lyhyet äidit kiipesivät sänkyyn portaita pitkin, pidemmät hypähtivät.

– Kätilö siinä sitten kumarteli tai kurotteli. Sängyssä oli kiinteänä ulokkeita, joihin aina löi itseään. Kätilöillä oli aina reidet mustelmilla, naurahtaa Arja Sutinen-Herranen.

Sängyssä oli kiinteänä ulokkeita, joihin aina löi itseään. Kätilöillä oli aina reidet mustelmilla.

kätilö, apulaisosastonhoitaja Arja Sutinen-Herranen Keski-Pohjanmaan keskussairaala

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kuusi synnytyssänkyä ovat nykyään kuin suoraan amerikkalaisesta elokuvista jalkatukineen. 12 000 euron sängystä löytyy kaikki herkut, mitä tämän hetken teknologialla voi toivoa.

– Sänky on ergonominen niin kätilölle kuin synnyttäjälle. Korkeutta voi nostaa ja laskea. Istuin, selkäosa ja jalkatuet ovat säädettävissä, mikä mahdollistaa ponnistusvaiheessakin monet eri asennot, esittelee kätilö Virva-Tuulia Vari.

Tilaa enemmän synnyttäjälle ja kätilölle

Nykyaikaiset synnytyssängyt tarkoittavat synnytyssalissa henkilökunnalle ja synnyttäjälle enemmän työskentelytilaa. Kätilöiden mukaan jalkaosan saa pois ja sängyn synnyttäjälle melkein tuoli-pystyasentoon.

– Ei tarvitse esimerkiksi erillistä ompelupöytätelinettä, koska sen saa tähän sängyn eteen. Pääsee helpommin lähemmäksi äitiä, Virva-Tuulia sanoo.

Synnytyssänky on monikäyttöisyyden lisäksi riittävän leveä ja kantava, painorajoitus on 220 kiloa. Sängyn ulko- ja sisäpuolelta löytyvät säätönapit, joita synnyttäjä voi itsekin helposti käyttää.

– Ja jos äiti ei pysty, kätilö opettaa isälle, kuinka sänkyä äidin toiveiden mukaisesti säädellään, Arja kertoo.

Synnytyssängyistä löytyy myös hätätoimintoja varten säätöjä. Iso plussa on sekin, että hädän hetkellä synnyttäjä voidaan siirtää synnytyssängyllä leikkaussaliin. Sähkökatkoksen yllättäessä sänky toimii jonkin aikaa myös omalla akullaan.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on noin 1500 synnyttäjää vuodessa. Kätilöiden työ on edelleen paljolti käsityötä, joten kaikki ergonomiaa parantava teknologia otetaan synnytyssaleissa ilolla vastaan.

– Kätilön työ on fyysistä ja yksipuolista. Rasittaa niveliä, selkälihaksia ja selän tukirankaa. On hyvä, että ergonomiaa on kehitetty, toteaa kätilö, apulaisosastonhoitaja Arja Sutinen-Herranen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus