Neuvolakäyntien määrä vähentynyt myös Varsinais-Suomessa – Loimaalla käyntejä on vähiten

Joissain kunnissa neuvolaan pääsee raskauden aikana jopa toistakymmentä kertaa, kun taas osassa kunnista käyntikerrat on pudotettu minimiin.

lastenneuvolat
Raskaana oleva nainen lääkärin tutkimuksessa.
Mika Kanerva

Ylen kyselyn mukaan esimerkiksi Naantalissa ensisynnyttäjät käyvät neuvolassa kaksitoista kertaa ja Loimaalla käyntejä on raskauden aikana yhdeksän. Paraisilla ensisynnyttäjät vierailevat neuvolassa vähintään kolmetoista kertaa.

– Käyntimäärät perustuvat THL:n vuonna 2013 julkaistuun äitiysneuvolatoiminnan suositukseen. Näyttöön perustuvan tutkimustiedon mukaan käyntimäärän vähentäminen perusterveiltä raskaana olevilta ei ole lisännyt raskausajan ongelmia eikä syntyvän lapsen terveysongelmia, kertoo apulaisosastonhoitaja Pauliina Leino Loimaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksesta.

THL:n suositus on yhdeksän käyntiä. Peräti kaksi kolmasosaa Suomen kunnista järjestää neuvolakäyntejä suosituksia enemmän.

– Erityistä tukea tarvitseviin panostetaan sekä aina on myös heitä, joilla on esimerkiksi oireiden tai perussairauden takia tarve tiheämpiin käynteihin, kertoo vastaava terveydenhoitaja Ulla-Maija Koivusalo Laitilan kaupungin terveyskeskuksesta.

Neuvolapalveluista saatu palaute on kaikissa kunnissa pääsääntöisesti myönteistä.

– Positiivista enemmän, vaikka yleensä palautetta annetaan turhan vähän. Palautekyselyt ovat aina asiakaiden saatavilla vastaanottojen yhteydessä odotustiloissa. Ulla-Maija Koivusalo sanoo.

Loimaallakin palaute on pääsääntöisesti positiivista.

– Toimitaan äitiysneuvolan suosituksen mukaisesti ja neuvolatyöntekijät ovat ammattitaitoisia, kertoo apulaisosastonhoitaja Pauliina Leino Loimaalta.