Hyppää sisältöön

Yhdysvallat aikoo sallia raakaöljyn viennin ensi kertaa 40 vuoteen

Republikaanit ja demokraatit pääsivät myöhään tiistaina alustavaan sopuun hallituksen budjetista. Republikaanien vaatima öljyviennin salliminen näyttää toteutuvan. Vastalahjaksi demokraatit saivat neuvoteltua budjettiin verohuojennuksia uusiutuvalle energialle.

Paul Ryan Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain kongressi aikoo kumota raakaöljyn 40-vuotisen vientikiellon uudessa budjetissaan, kongressiedustajat kertovat uutistoimistoille.

Öljyn vientikiellon kumoaminen on ollut pitkään republikaanien tavoitteena. Kompromissina syntynyt budjettiesitys sisältää myös useita demokraateille mieluisia kohtia.

Edustajainhuoneen republikaaninen puhemies Paul Ryan esitteli kongressijohtajien ja Valkoisen talon neuvotteleman alustavan budjetin tiistai-iltana puoluetovereilleen suljetussa kokouksessa.

Missourilainen kongressiedustaja Ann Wagner vahvisti uutistoimisto Reutersille, että vastalahjana öljyviennin sallimisesta demokraatit saivat läpi viiden vuoden verohelpotukset tuuli- ja aurinkoenergian tuottajille.

Uusiutuvaa energiaa on tuettu verohelpotuksin aiemminkin, ja tukien jatkaminen on presidentti Barack Obamalle tärkeää erityisesti Pariisin ilmastosopimuksen vuoksi.

Viisumivapausohjelmaan tiukennuksia, Syyrian pakolaisille ei

Toisin kuin konservatiivisimmat republikaanit toivoivat, budjettiesitykseen ei sisällytetty kohtaa, joka olisi tiukentanut Syyriasta saapuvien pakolaisten etukäteistarkastuksia.

Sen sijaan Yhdysvallat aikoo tiukentaa viisumivapausohjelmaansa niin, että Irakissa ja Syyriassa oleskelleiden henkilöiden maahantulo vaikeutuu. Suomi kuuluu Yhdysvaltain viisumivapausohjelmaan 37 muun maan tavoin.

Budjetin hyväksymisestä voidaan äänestää jo torstaina.