Uusi Tähtien sota aloitti elokuvateatterin joulun – vuoden 1978 katsojaluvut lyödään muutamassa päivässä

Ensimmäistä Star Wars -elokuvaa esitettiin Seinäjoella 1978 reilut pari viikkoa. Nyt teatteriin tullut uusi filmi pyörinee selvästi pidempään. Seinäjoella odotettiin keskiviikkona innolla ensimmäisen esityksen alkua ja muisteltiin menneitä. Veera Siimesmaa, joka ehtii elokuviin vasta myöhemmin, varoo visusti törmäämästä juonipaljastuksiin sosiaalisessa mediassa sitä ennen.

Star Wars: The Force Awakens -elokuvalle riitti yleisöä myös Seinäjoella ensimmäisessä näytöksessä 16.12.2015 klo 12 Kuva: Anne Rahjola/Yle

Sosiaalisessa mediassa vilisee tänään keskiviikkona Star Wars -hahmoja, kun elokuvan fanit päivittävät profiilikuviaan päivän henkeen sopiviksi.

Elokuvateattereissa nähdään kello 12, 15, 18 ja 21 uusi Star Wars: The Force Awakens. Onnellisimmat pääsivät katsomaan jo päivän ensimmäisen näytöksen, toiset jonottavat leffaan myöhemmin tänään tai tulevina päivinä.

Niille faneille, jotka eivät päässeet ensimmäiseen näytökseen, alkuiltapäivä tarkoittaa taukoa sosiaalisesta mediasta. 

– Pitää välttää sosiaalista mediaa, ettei saa ennakkotietoja leffasta tai muiden ihmisten mielipiteistä. Ei se ihan pilalle menisi, mutta tottakai haluaa pitää niin, että saa itse tehdä mielipiteensä leffan perusteella eikä sen perusteella, mitä kukakin sanoo netissä, sanoo kello 15 näytökseen menevä seinäjokinen Veera Siimesmaa.

Alaikäisenä eka kertaa

Veera Siimesmaa kertoo tykänneensä Star Wars -elokuvista pienestä pitäen. Se, mikä kiehtoo on tarina.

– Isi tais viedä mut katsomaan eka kerran. Taisin olla alaikäinen ja piti vähän valehdella, että minkä ikäinen oli. Taisi olla aika lähellä, etten päässyt katsomaan, mutta pääsin kuitenkin.

Veera Siimesmaalta löytyy nyt sekä filmit että niihin liittyvää tavaraa kotoa. Star Wars -keräilijäksi hän ei silti tunnustaudu. Uuden filmin hän lähtee katsomaan mielenkiinnolla.

– Innokkaana odotan, koska se on nyt Disneyn omistuksessa ja on tullut polemiikkia - osa ei tykkää yhtään ja osa on ihan innoissaan. Tämä on ollut mun isän juttu, mun juttu ja nyt on varmaan pikkulapsia, joille se voi taas olla iso juttu. Kyllä tämän saa mennä katsomaan, vaikkei olisi aiemmin ollut kiinnostunut Star Warsista.

"Niistä otettiin, mitä oli vielä jäljellä"

Seinäjoella Bio Marilynin aulassa Ville Honkanen ja Ilkka Latomäki odottelivat ensimmäisen Tähtien sota -näytöksen alkua. Miehet saivat paikat riviltä yhdeksän ajatuksella "niistä otettiin, mitä oli vielä jäljellä".

– Eniten kiinnostaa, miten tämä nivoutuu edellisiin tarinoihin. Sehän kolmannen trilogian aloitusosan tarkoitus on, pohtii Ilkka Latomäki odotuksiaan.

Ilkalta ei kotoa Star Wars -tuotteita löydy. Ville omistaa R2D2-pehmolelun, mutta ei valomiekkaa. Molemmat ovat järjestelleet työpäiväänsä niin, että elokuviin ehdittiin.

– Ohjaaja on tehnyt ennen sellaisia elokuvia, joista olen tykännyt ja tästähän löytyvät myös vanhat näyttelijät, kuten Harrison Ford ja Mark Hamill. Toivottavasti uudekin näyttelijät säväyttävät, Ville Honkanen toivoo ennen sisälle saliin astumista.

Beata Katajamäki myy lippuja Seinäjoella Bio Marilynissä uuden Star Wars -elokuvan ensimmäiseen näytökseen. Kuva: Anne Rahjola/Yle

Kaksi viikkoa ja yksi näytös vuonna 1978

Elokuvateatterille uuden Star Wars -elokuvan näytökset tarkoittavat aikaistettua joulua. Seinäjoella yleisö on miesvoittoista - ainakin ensimmäisessä näytöksessä - ja vaikka päivänäytöksiin on vielä tilaa, illat alkavat olla aika täyteen myytyjä.

Anu Itäniemi on elokuvateatterilainen jo toisessa polvessa. Ensi-illan kynnyksellä hänellä ovat tunteet pinnassa. Anu muistaa, miten 10-vuotiaana leikki elokuvateatterin tiloissa ja päätyi myös näkemään ensimmäisen Tähtien sota -elokuvansa.

– Olen varmaan leikkinyt täällä ja kiipeillyt siellä täällä. En muista, miksi olen näytökseen mennyt, mutta muistan, että tykkäsin, Itäniemi muistaa.

Ensimmäinen Star Wars -elokuva tuli Seinäjoelle 10. helmikuuta 1978. Sitä esitettiin kaksi täyttä viikkoa ja vielä yksi näytös kolmannella viikolla. Elokuvan kävi katsomassa 1600 henkilöä.

Nyt Itäniemi arvelee, että Star Wars: The Force Awakens -elokuva saattaa pyöriä jopa kahdeksan viikkoa. Katsojiakin odotetaan selvästi enemmän kuin 70-luvulla.

– Tälle päivälle on tulossa 600 henkeä, joten muutama päivä, niin ollaan vuoden 1978 ohi.