Yhä useampi tekee uuden katon talvella – pimeys ja liukkaus näkyvät tapaturmatilastoissa

Talvi ei ole este kattoremontille, tosin jonkinlainen hidaste se urakoitsijalle on. Työturvallisuuteen on kiinnitettävä erityishuomiota, mutta teknisesti katon voi tehdä yhtä hyvin talvella kuin kesälläkin.

Kotimaa
Rakennusmiehiä omakotitalon katolla.
Kalle Niskala / Yle

Sydäntalvella kattoremonttia tekevä työporukka ei ole enää harvinainen näky.

Urakoitsijoiden kattojärjestön Kattoliiton toimitusjohtaja Mikko Ahtola arvioi, että iso käänne tapahtui reilut viisi vuotta sitten, jolloin talvisaneerausten määrä lisääntyi merkittävästi.

Ilmiön takana on kaksi syytä. Isojen kohteiden sääsuojaus on lisääntynyt, joten säällä ei ole töihin vaikutusta. Ahtola kertoo, että nykyään jo rivitalokohteitakin saatetaan tehdä säältä suojassa.

Toisekseen talokanta on vanhentunut ja korjausvelkaa on kertynyt. Tämä näkyy etenkin omakotitalojen kattosaneerauksissa.

– Kattoremontteja tehdään liian vähän. Sesonki on lyhyt. Osaavan työvoiman saaminen kesäaikaan on haastavaa, se tuo painetta töiden jakamiseksi ympäri vuoden, sanoo Ahtola.

– Kyllähän nämä ovat yleistymään päin, ihan ympärivuotista hommaa tämä on. Haasteitahan talvessa on, mutta remontti on täysin toteutettavissa talvellakin, kertoo kokkolalaisen Peltisepänliike Rönnkvistin toimitusjohtaja Mikael Rönnkvist.

– Työtapamme ovat kehittyneet siitä, mitä ne olivat viisi vuotta takaperin, osaamme jo toimia talven kanssa, sanoo puolestaan Vaskiseppien Pohjanmaan ja Pohjois-Suomen myyntipäällikkö Niko Kreivi.

Pimeys ja liukkaus lisäävät työtapaturmia

Talvisissa kattourakoissa piilee riskinsä. Kattoliiton toimitusjohtaja Mikko Ahtola kertoo, että kun kattohommissa tapahtuu kesäkuussa 30 työtapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden, nousee luku marraskuussa 47 onnettomuuteen.

– Jopa hyvin pitävillä bitumipäällysteisillä, hyvin loivilla, niin sanotuilla tasakatoilla tapahtuu selkeästi enemmän työtapaturmia talvisin, sanoo Ahtola.

– Tämä on sellainen taitolaji, että siinä pitää aina huomioida monta seikkaa. Suojaaminen on tärkeää ja tietenkin valaistus. Kun puhutaan liukkaudesta niin nämä telineet ovat hyvin tärkeässä osassa, että saa tästä turvallista ja pystyy toteuttamaan remontin, kertoo Mikael Rönnkvist.

Rakennusmies remontoi omakotitalon kattoa.
Kunnolliset rakennustelineet ovat talvella tärkeitä. Kalle Niskala / Yle

Alan huolena ovatkin yritykset, jotka pyrkivät parantamaan katteitaan tinkimällä muun muassa työturvallisuudesta. Pitkät tikkaat saa esimerkiksi hetkessä pystyyn kun taas telineiden pystyttäminen vie aikaa.

– On yrityksiä, joiden työnjohto on saanut toistuvasti tuomiota työturvallisuusrikkeistä, kertoo Ahtola.

Talvi hidastaa kattoremonttia, mutta laskee silti hintaa

Useimmat yritykset kertovat myyvänsä talviaikaisia kattoremontteja hivenen halvemmalla kuin kesällä, jaksottaakseen töitä paremmin ympäri vuoden. Tämä siitä huolimatta, että talvella työt vievät kauemmin kuin kesällä.

Teknisesti kattoremontit voi toteuttaa talvella yhtä hyvin kuin kesälläkin. Mikael Rönnkvistin arvioin mukaan talvisin ei tarvitse perua sen enempää työpäiviä kuin kesäisinkään säiden takia.

– Kylmän kanssa kyllä pärjää, vaatteita on joka lähtöön. Vesisade on pahempi asia, sanoo Rönnkvist.

Materiaalit ja työkalut hyytyvätkin usein miehiä nopeammin. Esimerkiksi konesaumattua peltikattoa ei voi enää työstää 15–20 asteen pakkasissa, koska se murtuu.